StoryEditorOCM

STRUKA SAVJETUJENajčešće greške kod sadnje maslina su tehnika i sortiment, evo kako ih izbjeći

Piše Mr. sc. Stanislav Štambuk
29. prosinca 2021. - 07:53

Prilikom sadnje maslina često se rade greške i u tehnici sadnje i u izboru sortimenta. Ako se maslina sadi pojedinačno, u iskopane sadne jame, prva je greška što mnogi na dno stavljaju stajski ili mineralni gnoj.

Ako je sadna jama duboka oko 60 centimetara i gnoj je na dnu, a zemlja se jednim dijelom vrati, gotovo dvije trećine, pitam se kako će sadnica masline dobiti hranu kad između korijenova sustava i gnojiva na dnu jame ima oko 35 do 40 centimetara.

Kod sadnje, gnojivo se treba staviti u krugu oko korijenova sustava, u obliku vijenca, a ne na dno jame. To je prva greška prilikom sadnje.

image
Gnoj valja prosuti u vijenac oko korijena maslinice
Maslina

Sadnja se često obavljala s gotovo samom sortom oblica, što opet nije dobro, a o tome se i nije baš vodilo računa. Naime sorta oblica ima alternativnu rodnost i kao monosortna ne rodi redovito. Pojedinih godina oblica nosi 40-65 posto nepotpuno razvijenih cvjetova, koji se ne mogu oploditi, zato što se tučak izrodio, zakržljao, ili se nije razvio.

Druga je poteškoća u uzgoju maslina, što se previše sorata ne može oploditi dovoljno s polenom vlastita cvijeta, nego im je potreban polen druge sorte koja cvjeta istovremeno, dakle u vrijeme cvatnje je važno da se sorta podudara.

Svi maslinarski stručnjaci slažu se da je maslini potrebna strana oplodnja, jer oprašivanje s drugom sortom pridonosi boljoj oplodnji i boljem zametanju plodova.

image
Privežite maslinicu uz potporanj
Maslina

Zbog toga, kad se odlučite na sadnju maslina, posavjetujte se s nekim od stručnjaka iz Savjetodavne službe ili drugim stručnim osobama kako ne biste napravili grešku.

Koje sorte se "ljube"

Treba voditi računa i na koji način kod sadnje rasporediti nekoliko sorata koje će se međusobno oprašivati. Prilikom sadnje maslinika potrebno je posaditi dvije do tri sorte koje istodobno cvjetaju, i koje se međusobno mogu oploditi. Bez obzira na to što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je imati u masliniku sorte oprašivače.

Američki stručnjaci smatraju da je najbolje kad se sorta oprašivač nalazi i posadi na udaljenosti od 25 do 30 metara od stabla koje oprašuje. Takve je sorte najbolje posaditi u sredini maslinika, ili u smjeru uobičajenih vjetrova u vrijeme cvatnje, ili na početku i na kraju reda.

Od kada se kod nas prije 35 godina počelo saditi druge sorte maslina, daleko se povećao prinos maslina, jer oblica više nije bila monosortna, imala je druge sorte, sorte oprašivače.

image
Nakon sadnje treba dobro zaliti maslinicu
Maslina

Znanstveno se utvrdilo, a i praksa je potvrdila, da su za sortu oblicu najbolji oprašivači: drobnica, levantinka, uljarica i piculja. Mastrinka je također dobar oprašivač oblice. Za introduciranu sortu leccino, dobri oprašivači su: pendolino i frantoio. Mnogi misle da je lastovka dobar oprašivač za oblicu, ali vrijeme cvatnje se ne podudara. Naime lastovka može biti teoretski oprašivač oblice, ali oblica kasni s početkom fenofaze 4-6 dana.

Za sve vrste sadnica, i mladih i starih, osnovni čimbenik uspješne sadnje je dobra priprema tla i sadne jame, i obvezno zalijevanje nakon sadnje.

19. travanj 2024 09:47