StoryEditor

metropola bez festivalaMladen Stubljar posjetio Zagrebački maslinarski institut: Ulje će na kraju završiti u apotekama i prodavati se na kapi!

Piše Mladen Stubljar
11. svibnja 2022. - 07:54

Za sve su krive klimatske promjene, kazuju mnogi maslinari kad spominju lanjsku berbu maslina i zapravo vrlo lošu godinu. Za sve su krive klimatske promjene, baš kao mantru ponavljaju i mnogobrojni kupci domaćeg maslinova ulja, kojeg je sada u Zagrebu gotovo pa nemoguće pronaći.

Za sve su krive klimatske promjene govore i prodavači, koji zbog loše maslinarske godine i, naravno, tržišne ponude i potražnje dižu cijene, pa je sada već normalno da se za pola litre ulja, primjerice u vodnjanskom kraju, traži i po 130 kuna. Puno je, ali kažu znalci nije to i kraj bujanja cijena.

Jer sve je u međuvremenu poskupilo, od gnojiva do zaštitnih sredstava, inflacija čini svoje, i rad je poskupio, o divljanju cijena goriva da i ne govorimo. I kad se sve to zbroji cijena će ulja očito biti i viša.

No onda i pitanje - tko će to moći platiti? Ta ulje će na kraju završiti u apotekama, kao primjerice u zemljama Dalekog istoka i prodavati se na kapi!

Eto i malo ironije u klimatski burnim danima proljeća u Zagrebu, kada se napokon, zbog recimo silnih proljetnica, šafrana, visibaba i jaglaca u Botaničkom vrtu, činilo kao da je napokon pao kakav zakašnjeli snijeg.

image

Ovo proljeće u Zagrebu bez maslina

A nije ga bilo ove zime i ona znana sintagma o bijelom Zagrebu, izgubila se u sivilu i zapuštenosti potresom najviše stradalog centra, u kojem se nakon dvije godine uspjelo tek ovih dana napokon ukloniti ruševnu zgradu u Đorđićevoj ulici, u kojoj je nastradala i jedina žrtva zagrebačkog potresa, 15-godišnja djevojka Anamarija Carević.

Obnovu ili gradnju novih zgrada ne treba ni spominjati, jer nije se, u toliko spominjanoj obnovi, dogodilo ama baš ništa. No vratimo se proljeću koje je buknulo gotovo pa ljetnim temperaturama za dana, ali i minusima za noći. No priroda ne mari, ima ona svoj kod i svoje proljetnice, ali i voćke i magnolije, i na Zrinjevcu, i u Ribnjaku.

A zadnjih se sedam godina s proljećem u Zagrebu vezala i maslina, ovdje u kontinentalnom dijelu zemlje, barem ona u pitarima, koja je zapravo svojim zelenilom davala idilični okvir i privid improviziranog maslinika Festivalu maslina u Zagrebu, koji je sada već prava mala tradicija.

Trebao se i ove godine održati, sedmi po redu, i opet u organizaciji Udruge Zagrebački maslinarski institut, no nije održan. Ili točnije održan je napola. Usprkos silnom trudu svih zagrebačkih zaljubljenika u masline, okupljenih u toj Udruzi, rezimira predsjednica Udruge Jacinta Vuković, koju zatičem kako s tajnicom Udruge Antonijom Šiško priprema za slanje silno veliku hrpu medalja. I to ponajviše zlatnih. Medalja koje su u obliku licitarskih srca na kojem je kap ulja.

image

Predsjednica Udruge Zagrebački maslinarski institut Jacinta Vuković

"Mi smo kao i svake godine krenuli u realizaciju našeg Festivala i pozvali maslinare koji su se i odazvali svojim uljima u velikom broju. I naši članovi, kojih je preko stotinjak, ali i maslinari iz Dalmacije i Istre", govori Jacinta Vuković.

image

Predsjednica Jacinta i tajnica Udruge Antonija Šiško pripremaju za slanje medalje

Istodobno naglašava kako su se i ove godine na Festival javili sudionici i iz drugih zemalja, njih šest iz Slovenije, dva iz Italije i osam iz Bosne i Hercegovine.                                                                        

- Sve u svemu imali smo 213 uzoraka i to stvarno sjajnih ulja. Naime ove je godine analize radio Zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije i oni su stvarno bili oduševljeni kvalitetom ulja. To prevedeno u brojke zapravo znači da je bilo 165 zlata, 27 srebra, sedam bronci, devet djevičanskih ulja i pet lampante. Ove je godine bilo malo više miješanih ulja no inače, dakle 99 više sortnih, a 114 monosortnih. No pobjednik ovogodišnjeg Festivala maslina u Zagrebu je ipak monosortno ulje istarske bjelice OPG-a Elene Lupić iz Bala. Na drugom mjestu je Oleum Maris, vodnjanskih maslinara Vlade Ćorluke, Martina Milasa i Velimira Jurića i njihova mješavina istarske bjelice i rozinjole, a na trećem Ulje Komarija, Vilima Jakše iz Cerovlja, i opet monosortno ulje, i to buža.

U prvih deset, kaže nam, još su bili Aurora Volarević - OPG Turinela, još jednom OPG Lupić, i to s bužom, potom Zvonimir Storić, pa još jedno zlato za Auroru Volarević, ovaj put za leccino, kao i za Ulje Komarija i to za oblicu. Deveto mjesto osvojila je Stancija st. Antonio, a deseto Dolija 08, Marije Vareško iz Krnice u općini Marčana.

"Još jednom naglašavam, ulja su bila stvarno odlična, no nažalost količine su bile jako, jako male. I baš zbog toga, zbog tih malih količina, nismo bili u mogućnosti organizirati i izložbeni prodajni sajam. Naime puno smo mi razgovarali s ljudima, ma na sve strane, pokušavajući ipak nešto organizirati. Kao lani, kad se izložba održala na Trgu bana Jelačića, jer su zbog Covida, bile one striktne mjere o broju ljudi u zatvorenom prostoru. No svi su kao jedan odgovarali isto: ma nemamo ulja ni za vlastite potrebe, a kamoli za izložbu ili prodaju. I to se sada vidi, jer sada ima jako puno upita, sada nas zovu ljudi koje traže ulje, a ulja nema. Znam to i iz osobnog iskustva jer imamo maslinik dolje kod Skradina, u selu Krkovići, na početku Ravnih kotara. Ubrali smo tek desetinu od uobičajenih količina. Bilo bi sigurno i još manje da u masliniku nema krvavice, koja je autohtona sorta baš tog kraja, koja je ipak nešto i bacila. I tako nismo imali ulja za sajam, a onda se pokazalo i kako je Covid sputao ljude, ostavio velikog traga u druženjima i mobilnosti, jer i za svečanu večeru, na kojoj se dijele i priznanja Festivala, nije bilo bog zna što zainteresiranih."

image

S jednog od Festivala maslina u Zagrebu prošlih godina

I tako od svega ništa, osim evo pune ruke posla u dostavljanju medalja i priznanja svim sudionicima.

- I nada u novi početak, jer trebati će vremena da se sve opet vrati u normalu i da Festival opet vratimo u Westin. A to znači i povratak na klasični postav s predavanjima i edukacijom, radionicama, kušaonicama, prodajnu izložbu i naravno svečanu pobjedničku večeru - zaključuje predsjednica Udruge Zagrebački maslinski institut, Jacinta Vuković.

Najbolja ekološka ulja

Najbolji ekološki maslinar je neupitno Stancija San Antonio iz Vodnjana. Njena ekološka ekstra djevičanska maslinova ulja osvojila su naime sva tri prva mjesta u ovoj kategoriji. Prvo mjesto je osvojilo njihovo monosortno ulje od leccina, drugo mjesto njihovo ulje od istarske bjelice, a treće ulje od karbonace.

Najbolje udruge

Prvo mjesto među udrugama za najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja osvojila je Udruga maslinara "Paićuša" iz Piska kod Omiša

Drugo mjesto osvojila je Udruga Buga iz Vrsara

Treće mjesto osvojila je Udruga Orkula iz Raba

Najbolje uljare

1. Uljara Baioco (Galižana -Pula)

2. Uljara Chiavalon (Vodnjan)

3. Uljara San Antonio (Vodnjan)

11. svibanj 2022 07:56