StoryEditorOCM

duboka ulegnućaMaslinar s Korčule: Dvije trećine plodova na oblici izgledaju ovako. O čemu se radi, kakva je to bolest i kako se liječi? Odgovara agronom Edi Družetić

Piše Edi Družetić
24. prosinca 2021. - 08:01

Pitanje:

Cijenjeno uredništvo, ovo su masline iz maslinika na Vrancu iznad Vela Luke. Sorta je oblica i dvi trećine plodova je ovakvo, s dubokim uleknućima. Ovo je prvi put da se dogodila ova pojava. O čemu se radi, kakva je ovo bolest i kako se liječi?

Sever Žuvela, Vela Luka, otok Korčula

Odgovor:

Ne radi se o bolesti već o jednom štetniku koji je uobičajeno prisutan u maslinicima, ali njegovo množenje pod kontrolom drže prirodni neprijatelji. Na vaše plodove se naselila ovalna siva uš masline (Parlatoria oleae).

Posljednjih godina maslinare muče novi nametnici: stjenica i svrdlaš, protiv kojih na tržištu nema zadovoljavajuće djelotvornih usmjerenih zaštitnih preparata, pa kako bismo ih suzbili često posežemo za insekticidima širokog spektra djelovanja, najčešće za piretroidima.

Od ukidanja dimetoata (Rogor i sl.). i protiv muhe se puno koristi piretroid Decis. Problem je što oni remete ravnotežu u prirodi, pa se, evo, namnoži neka uš na koju se inače ne obaziremo. To ne znači da ste upravo vi koristili navedene insekticide, populacija insekata živi i kreće se na širem području, a posljedice poremetnje zahvaćaju svakoga.

Ova je uš sivkaste boje, veličine 1,5-2 mm u promjeru i godišnje kod nas ima dvije generacije, koje se često isprepleću, tj. ličinke ne izlaze u pravilnim periodima. Prezimi kao odrasla ženka, koja u travnju započinje odlagati jaja, iz kojih ubrzo izlaze pokretne ličinke, koje se fiksiraju na svim zelenim dijelovima masline sišući sokove, i tu ostaju do kraja života.

image
Parlatoria oleae - ovako to izgleda na listovima

Nekako, početkom kolovoza izlaze ličinke druge generacije, koje se uglavnom pričvrste na plodovima. Okolo njihova sisanja maslina posmeđi i propada, pa se time značajno umanjuju i količina i kvaliteta ulja.

Male su ličinke jako osjetljive na visoke temperature i suhi zrak, koji ih u velikoj mjeri uništavaju, a njihovu razvoju pogoduje vlažno i prohladno ljeto, kakvo je bilo i lani. Po dubokim ulegnućima možemo zaključiti da se ličinka naselila na još male plodove, možda i od zakašnjele prve generacije, čini mi se još u srpnju.

Ove godine ne možete poduzeti ništa u vezi toga, njihov ciklus uskoro završava, ali treba se nadati da sljedeća godina neće biti klimatski povoljna za njezin razvoj i da će priroda sama vratiti ravnotežu.

U ovakvim slučajevima nestručno korištenje insekticida se može pokazati kao dvosjekli mač, tj. možda bismo je trenutno uspjeli uništiti, ali bismo, uništivši njezine predatore, potaknuli širenje nekih drugih oblika štitastih ušiju, pa i nje same.

Pratite stanje sljedeće godine i tek ako se ponovi u znatnoj mjeri trebat će razmišljati o nekom zahvatu suzbijanja.

Pitanja šaljite na maslina@slobodnadalmacija.hr

Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline od studenog

28. travanj 2024 10:15