StoryEditorOCM

odlični rezultatilovka za suzbijanje maslinine muhe

Piše sponzorirani sadržaj
29. svibnja 2024. - 15:10

Jedan od najznačajnijih štetnika u masliniku je maslinova muha, koja je prisutna svake godine, ponekad manjeg intenziteta. Ovogodišnje klimatske okolnosti (blaga zima) i intenzitet napada u prošloj sezoni upućuju na moguću visoku brojnost maslinove muhe. Stoga je potrebno ovog štetnika početi pratiti i suzbijati na vrijeme.

Najbolji je izbor postaviti KARATE TRAP® B lovke, s kojima se postižu odlični rezultati u područjima gdje se ova metoda masovno koristi više godina. Primjena lovki KARATE TRAP® B potpuno se uklapa u sufinanciranje kroz IAKS mjeru 70.01.01. (Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki), kroz koju maslinari mogu ostvariti poticaj koji nadilazi troškove kupnje i postavljanja lovke.

KARATE TRAP® B je noviji, poboljšani tip lovke u odnosu na standardne, koje se danas mogu pronaći na našem tržištu. Način djelovanja ove lovke je tehnika koja se bazira na metodi masovnog ulova maslinove muhe (sistem “privuci i ubij”) i pruža učinkovitu i dugotrajnu zaštitu. KARATE TRAP® B vrlo je jednostavno rješenje koje ima za cilj smanjiti primjenu insekticida, bez gubitka učinkovitosti, kako u integriranom sustavu zaštite masline tako i u ekološkom uzgoju.

KARATE TRAP® B lovka privlači svojom bojom i hranidbenim atraktantom, u unutrašnjosti je insekticid koji nije podložan utjecaju kiše, tako da je aktivna 120-160 dana. Nakon što muha uđe u zamku, izložena je insekticidu na bazi lambda cihalotrina kojim je premazan poklopac lovke s unutarnje strane. Ako u bilo kojem slučaju muha ne dođe u kontakt s insekticidom, uginut će unutar zamke zbog gladovanja jer ima malu mogućnost izlaska.

Preporuke za postavljanje lovki KARATE TRAP® B

Maslinova muha je u masliniku prisutna cijele godine i može se izlovljavati već u travnju i svibnju, iako tada ne uzrokuje štetu. Stoga se KARATE TRAP® B lovke mogu postaviti rano, od travnja, a najkasnije 60 dana prije berbe. Na jedan hektar postavlja se 30 do 50 komada (manji broj lovki preporučuje se za velike maslinike, iznad 10 hektara). Za manje nasade lovka se postavlja na svakih četiri do pet stabala. Lovke mogu ostati u nasadu i nakon berbe do kraja godine. Lovka ima uravnoteženo i postupno oslobađanje atraktanta, a insekticid ima dugo rezidualno djelovanje, tako da je praktički aktivna čitavu sezonu. KARATE TRAP® B lovke postavljaju se na jugoistočnoj strani krošnje (1,5 – 2,0 metra iznad površine tla), na grani debljine 2-3 cm, malo uvučeno u krošnju kako bi se izbjegla direktna izloženost sunčevoj svjetlosti. www.syngenta.hr 

24. srpanj 2024 11:00