StoryEditorOCM

CRNA GORAKiše razvukle berbu maslina, nekima će potrajati sve do trećeg mjeseca. A što s plodovima koji padnu na zemlju? I njih treba iskoristiti

Piše Dino Mujić
5. siječnja 2022. - 09:10

Za one koji još kupe masline sa zemlje berba će trajati do trećeg mjeseca.

Skoro čitav jedanaesti mjesec je bio dobar za berbu, tako da je dosta maslinara u ovom mjesecu ubralo svoje plodove maslina.

Na samom kraju jedanaestog mjeseca su počele kiše koje su prekinule jedan dobar period za branje maslina. Usprkos vjetru i kiši koji su oborili dosta maslina na zemlju, na stablima je ostalo još dosta plodova.

Kod nas se ti plodovi pokupe i odvoje od ubranog ploda. Neko nosi te masline na preradu, a neko ne. Svrha je iskoristiti plod, a ne gaziti ga - ne gazi ono što je hrana.

Loše vrijeme se nastavilo i u dvanaestom mjesecu. Kiša, vjetar i to taman onoliko koliko je dovoljno da se ne može obaviti berba. Ali se maslinari nekako dovijaju i snalaze. Primjetan je i nedostatak radne snage.

image
Saša Burić/Cropix

Kada se maslina u velikom dijelu sakupljala sa zemlje te su poslove mogle raditi i nešto starije osobe, međutim sada kako je počelo sve više da se bere (mašinom) plod masline, sve je veća potražnja za mlađom radnom snagom koja zna i sa mehanizacijom i koja može da se uspe na maslinu, i eventualno ručno pobere plodove.

Ove godine je bilo maksimalno od 30 do 40% uroda i nekako se „krpe rupe“ u berbi. Ako Bog da da ubuduće imamo punu berbu, ali u tom slučaju bi trebalo razmišljati da se na vrijeme obezbijedi radna snaga.

Ulja su prilično kvalitetna, mada smo u Baru tek ove godine dobili mašinu za preradu ulja koja melje samo ubrani plod masline.

Do sada je to bilo zakazivanje i dogovor sa mlinarom da se prvenstveno melju ubrani i zdravi plodovi maslina, kako bi se dobilo kvalitetno ulje, te kako bi svaki slijedeći maslinar mogao dobiti također kvalitetno ulje od ubranog ploda maslina.

Nekada su se ta zakazivanja uspješno realizirala, a nekad ne. Znamo da kada jednom uđe maslina skupljena s poda u mlin poslije toga treba mnogo posla da bi se mlin očistio i pripremio za preradu zdravog i ubranog ploda. Stoga je postojanje mašine za preradu ubranih plodova pravo rješenje.

Nadamo se da će se u skorije vrijeme i na ostalim mašinama za preradu donositi zdravi i ubrani plodovi masline.

24. travanj 2024 02:32