StoryEditorOCM

oplodni potencijalDr. Ivica Vlatković: Prinos u tekućoj godini ključan je čimbenik koji određuje rod dogodine, i ima dvostruki efekt

Piše Dr. Ivica Vlatković
10. travnja 2022. - 08:28

Kiše su uvijek dobrodošle da napune dublje slojeve zemlje i stvore dobre uvjete za buduće vrijeme kad krene vegetacija. Prošla je maslinarska godina za zaborav.

Uvijek je prinos u tekućoj godini ključan čimbenik koji određuje rod dogodine. On ima dvostruki efekt na plodonošenje u sljedećoj godini.

Prvi efekt podrazumijeva mehanizme kontrole ploda na razini indukcije i kapaciteta za diferenciranje pupova. Drugi indirektni efekt implicira kontrolu intenziteta vegetativnog rasta grančica koje će donijeti plod iduće godine.

Očito je da će svaka dobra i obilna rodnost imati za posljedicu manje priraste primarnih jednogodišnjih grančica, s manje cvjetnih pupoljaka, a time i s reduciranim plodonošenjem.

S druge strane, stabla koja imaju bujan vegetativan rast razvit će kao posljedicu slabe berbe duge vegetativne priraste i veliki broj potencijalno cvjetnih pupova, ako klimatski uvjeti budu povoljni tijekom fenofaza razvoja.

Dakle, nakon slabe maslinarske godine oplodni potencijal trebao bi biti bolji, a time i sama maslinarska godina.

20. travanj 2024 04:10