StoryEditorOCM

dr. ivica vlatkovićRodnost maslina zadana je trima ključnim čimbenicima. Na dva čovjek može ograničeno utjecati, ali trećim može postići najviše

Piše Dr. Ivica Vlatković
12. rujna 2022. - 07:50

Rodnost maslina zadana je brojnim čimbenicima, ali znamo da najveći utjecaj imaju genetski, klimatološki i agrotehnički čimbenici.

Svaki je od ova tri čimbenika kompleksan.

Na prva dva čovjek može ograničeno utjecati, ali trećim agrotehničkim – integrativnim može najviše.

Prije nego što se krene u sadnju maslina, potrebno je dobro se informirati, jer je neinformiranost u maslinarstvu jako skupa. Kad se učine greške i nastane šteta, ne procjenjuje se samo neposredna šteta, nego i vrijeme koje je prošlo i izgubljeno, pa vraćeno na početak za novi start.

Genetski čimbenik zadan je sortom i njezinim dobrim i lošim karakteristikama. Odabirom sorti možemo utjecati na buduću rodnost u svojem masliniku informirajući se o rodnosti, dobrim, kao i lošim sortnim karakteristikama.

Ako i pogriješimo u tome oplemenjivanjem (nacjepljivanjem), u budućnosti možemo popravljati uočene pogreške i na taj način interakcijom agrotehničkih i genetskih čimbenika poboljšavati stanje rodnosti našeg maslinika.

Što se tiče klimatološkog čimbenika, na njega općenito ne možemo utjecati, ali možemo izborom budućeg položaja maslinika izbjeći sve one udare bure i posolice, čupanja i lomljenja maslina.

Izbjegavanjem mrazeva, koji su u dolinama češći nego na osunčanim, južnim i provjetrenim položajima maslinika, izbjeći ćemo potencijalno buduća smrzavanja maslina.

Kad govorimo o agrotehničkim zahvatima, neizbježno je zaključiti da čovjek svojim radom može utjecati na sva tri čimbenika povezujući ih u konačni proizvod – plod masline i maslinovo ulje.

25. travanj 2024 18:51