StoryEditorOCM

dr. ivica vlaTKOVIĆZdravlje lista masline direktno je povezano s dobrom rodnošću, zato je važno da krošnja bude prozračna i dobro osvijetljena

Piše Dr. Ivica Vlatković
20. travnja 2022. - 07:41

Odavno je u literaturi opisano i znanstveno potvrđeno da je stupanj cvatne diferencijacije pupa uvjetovan vanjskim i unutarnjim činiteljima, a njihova interakcija određuje stupanj diferencijacije kod svakog stabla.

Temperatura i svjetlost imaju najveće značenje. Poznata je potreba maslina u zimskom mirovanju za niskim temperaturama, ispod 7,2 °C, u trajanju od 50 do 1800 sati, različito za svaku sortu. Znanstveno je utvrđeno da su giberilinska kiselina (giberilini) i auksini glasnici signala koji induciraju vegetativno ili reproduktivno diferenciranje pupova.

Zdravlje lista masline i njegova sposobnost održavanja svoje funkcije direktno je povezano s dobrom diferencijacijom pupa i dobrom rodnošću zbog odnosa auksina i giberilina u njemu.

Masline gustih i zasjenjenih krošnji slabije diferenciraju cvjetne pupove od onih čije su krošnje prozračne i dobro osvijetljene.

Stoga se rezidbom i boljom osvijetljenošću povećava područje rađanja u krošnji. Visoka osjetljivost masline na zasjenjenje uzrokuje manji broj kvalitetnih cvjetova za oplodnju i slabije zametanje plodova uz pojačano opadanje lišća.

Zato je važno da je krošnja svakog stabla u masliniku prozračna i dobro osvijetljena.

22. travanj 2024 13:32