StoryEditorOCM

skupo blago dalmacijeAmerikanci litru šoltanskog maslinovog ulja plaćaju - 100 dolara! Za zlatnim kapima naših vrijednih težaka vlada tolika pomama da postoje čak i liste čekanja

15. veljače 2018. - 12:00

I Šoltani imaju podužu "listu čekanja", no srećom ne onu za preglede kod liječnika, već za ulje!

Nakon dobivanja veoma važnog priznanja za kvalitetu maslinova ulja i potvrdu izvornosti, stranci su se pomamili za "zlatnim kapljama", pa se trenutno u SAD-u za pola litre šoltanskog "uja" plaća 47,5 dolara, a za litru 100 dolara.

Tako vrijedni otočani trenutno svoj proizvod plasiran na međunarodno tržište, utrže oko 240 kuna, dok je dosadašnja cijena bila 80 kuna po litri.

Inače na Šolti ima oko 500.000 stabala maslina, a mnogi i dalje ulažu u ovu poljoprivrednu granu. Kupuju zemlju i stranci, sade maslinike ali i vinograde, a kako su Šoltani i od svog vina dobričić, napravili brend, sada jedna obitelj s obradom 200 maslina i hektarom vinove loze, može živjeti na otoku.

 
Pa se ona kletva "Dopala te Šolta" polako pretvara u poziv "Ne idite u Irsku, dođite na Šoltu".

O čemu svjedoči i sve veći broj onih koji dnevno putuju na posao s kopna na ovaj otok, što potvrđuje i primjer Maslinice, ribarskog mjesta na zapadnoj strani škoja. Naime, 90 stanovnika zimi ima u Maslinici, a 170 radnih mjesta.

Ujedno se domicilno stanovništvo, a 2173 je mještana na otoku, raduje i nastavku ulaganja u infrastrukturu, pa i skorom otvaranju prvog trgovačkog kompleksa u Grohotama.

Gdje će vrijedni Šoltani moći turistima kojih je sve više i više na škoju, predstaviti i svoje druge domaće delicije, među kojima je i njih 38 sa oznakom HOP – Hrvatski otočni proizvod.
06. veljača 2023 17:58