StoryEditorOCM

Bliži se berba‘Ako maslinovo ulje poskupi kao biljno, bit će to kraj‘. Vlasnik uljare o cijeni prerade: Čekam račune HEP-a i Hrvatskih voda

Piše Stanislav Soldo
19. rujna 2022. - 10:28

Bliži se berba maslina. Maslinari se pitaju hoće li uljare podizati cijene prerade maslina, a potrošači hoće li i koliko poskupjeti maslinovo ulje.

Dalmatinske maslinike ovog ljeta pogodila je ekstremna suša, kiša nije pala mjesecima što je uvjetovalo slabiji urod maslina. Osim toga poskupjeli su troškovi proizvodnje, zaštitna sredstva, gnojiva pa je realno očekivati veće cijene ulja. A koliko će koštati litra ekstra djevičanskog maslinova ulja vrijeme će pokazati već ove jeseni.

- Potrošači su regulatori tržišta. Bolje je nešto prodati po nižoj cijeni negoli ne prodati nikako - rekla nam je Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača.

Tako je i s maslinovim uljem. Ako cijena bude ekstremno visoka, samo rijetki će moći sebi priuštiti maslinovo ulje. Kupovat će suncokretovo koje je istina skupo, ali opet puno jeftinije od maslinova. Pod pritiskom visokih cijena mijenjat će se i prehrambene navike stanovništva.

image






 

Tom Dubravec/Cropix

Kiša u zadnji čas

Ipak, valja se nadati da cijene maslinova ulja neće odletjeti u nebo. U ovim vremenima tržišnim vihorom zahvaćeni su svi pa tako i maslinari. Sve povezano s maslinovim uljem je poskupjelo. Veće su cijene goriva, loživa ulja, nafte i struje pa povezno s tim i cijene ambalaže, sredstava za zaštitu te prehranu masline.

- Možemo reći kako je sve poskupjelo osim žulja i znoja maslinara pa zato imamo neizbježna poskupljenja maslinova ulja - ističe Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

image

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, smatra kako će puno toga ovisiti o cijeni prerade

Zvonimir Barišin/Cropix

Ovo ljeto su cijene maslinova ulja išle gore sa 70 ili 80 kuna na 90 do 100 kuna zbog već povećanih troškova transporta i ambalaže.

- Ulje od ove predstojeće berbe imat će za polaznu točku ovu već povećanu cijenu koja će se dalje kretati zavisno o cijeni prerade te o ovogodišnjim dobivenim količinama i kvaliteti ulja - objašnjava Ljubenkov.

Što se tiče uljara i cijene prerade, ista je priča s pratećim poskupljenjima pa će prerada biti skuplja od 20 do 30 posto, zavisno od uvjeta u kojima pojedina uljara posluje. To će također, u određenom postotku, utjecati na povećanu cijenu maslinova ulja.

Ljubenkov podsjeća i da je suša učinila svoje, da su masline propatile.

- Nešto kiše smo dobili pa ostaje vidjeti što će biti s količinom preostalog ploda i udjelom ulja, randmanom - veli.

Ulje može biti izvrsne kakvoće jer su plodovi zdravi, očuvani su od bolesti i štetnika vrućim i suhim vremenom. Naravno, ulje će biti iznimno samo kod onih maslinara koji nakon branja plodove šalju odmah na preradu.

Čuvajte se vode

Nažalost, još ima maslinara koji masline drže u vodi ili moru pa bi uljare takve plodove trebale zadnje uzimati, a u prvim tjednima preraditi svježe plodove jer to ima utjecaja na kvalitetu dobivenog ulja.

Rezultati dobiveni ocjenjivanjem ulja na Noćnjaku, međunarodnom susretu maslinara i uljara koji organizira Zadružni savez Dalmacije, dokazuju izvrstan okus i ljekovita svojstva hrvatskog maslinova ulja, a to se potvrđuje na brojnim inozemnim sličnim događanjima.

- To treba prepoznati i očuvati upravo u vrijeme berbe i prerade koje su pred vratima - zaključuje Ljubenkov.      

Maslinari i uljari s kojima smo razgovarali slažu se da će cijene prerade maslina te u konačnici i maslinova ulja ići gore. To nema nikakve dvojbe. Ali nitko sa sigurnošću ne može reći koliko će to biti.

- Rafinirana biljna ulja su poskupjela 100 posto, ali kada bi maslinovo ulje toliko poskupjelo onda ga građani ne bi mogli kupovati - ističe Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

image

Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara, smatra da je izvjesno tek da je sve neizvjesno

Nikša Stipaničev/Cropix

- Životni standard je pao i to je naša realnost. Maslinari će morati obezvrijediti svoj rad da bi ulje bilo jeftinije a time i dostupnije građanima - naglasio je Buntić.

Što se tiče prerade maslina, svaka uljara će donijeti svoju kalkulaciju kojom će odrediti cijene prerade. Do sada se po kilogramu maslina plaćalo od kune do 1,50 kuna. Sada će to zasigurno biti skuplje.

Španjolci već odlučili

- Još se ne zna koliki će biti računi za struju. Gnojiva su poskupjela 300 posto, skuplji je i ljudski rad. Tržište će odrediti cijene prerade i cijene maslinova ulja - zaključio je Buntić.

Ni Ivica Miljak, vlasnik uljare Bilaja u općini Marina, u ovom trenutku ne može reći koliko će biti cijena prerade maslina.

- Prerada maslina će poskupjeti, ali će opet biti najjeftinija i najpovoljnije za maslinare - ističe Miljak.

Cijene će formirati oko 1. listopada, a prije toga čeka odgovor iz HEP-a i Hrvatskih voda da vidi koliki su njihovi računi pa će i on sukladno tomu odrediti cijenu prerade maslina u svojoj uljari.

Zbog rata u Ukrajini, poskupljenja energenata, ali i ljetošnje ekstremne suše maslinovo ulje već je poskupjelo u zemljama EU-a. To se poglavito odnosi na Španjolsku iz koje se u Hrvatsku uvoze velike količine maslinova ulja.

Drugim riječima, Hrvati će kupovati značajno skuplje maslinovo ulje bez obzira radilo se o domaćem ili onom iz uvoza.

Sto kuna za 0,75 litara

Prema informacijama Tržišnog informacijskog sustava (TISUP) u poljoprivredi u odnosu na prošlu godinu najviše je poskupjelo ekstra djevičansko maslinovo ulje pakiranje 0,75 litara i to za 33,15 posto, a prosječna veleprodajna cijena u kolovozu bila mu je 100 kuna.

Za navodnjavanje 19 milijuna kuna

Nakon ovoljetne suše, koja je smanjila urod maslina, u prvi plan je izbio problem navodnjavanja poljoprivrednih kultura. Naime, svi oni koji su navodnjavali mogli su i očekivati urod dok na onim bezvodnim područjima, a takvih je u Dalmaciji najviše, nakon ekstremne suše ostala je samo "spaljena zemlja". Međutim, maslinari, voćari i vinogradari mogu odahnuti, za sustave navodnjavanja na dalmatinskim OPG-ima Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je bespovratno 19 milijuna kuna.

19. travanj 2024 02:58