StoryEditorOCM
RegionalINFLACIJA NA MAKINJI

Koliko će sada koštati litra ulja, po zlato?! Dok se furešti još kupaju, maslinari su već krenuli u berbu, ali su šokirani poskupljenjem

Piše Ivica Radić
3. listopada 2022. - 18:37

Na Braču je počela sezona branja i prerade maslina, a, po tradiciji, prvi su u maslinike ušli Postirani.

Njihova uljara, koja se nalazi u sastavu Poljoprivredne zadruge, počela je s radom, a prvoga dana preradila je oko šest tona ploda. Randman je iznosio između 12 i 15 posto, što se za ranu fazu smatra dobrim. Za početak će uljara u Postirima raditi samo u poslijepodnevnim i večernjim satima, i to ne svakoga dana.

Objavljen je i ovogodišnji cjenik usluga, pa će za kilogram prerađenih maslina u Postirima treba platiti 1,6 kuna, dok je lani ta cijena bila 1,1 kunu. Dakle, prerada je poskupjela za 50 lipa, ili gotovo 50 posto po kilogramu. Kooperanti, odnosno zadrugari, trebat će izdvojiti 1,3 kune.

Osim suvremenog načina, na centrifugi, u Postirima je zadržan i tradicionalni način prerade na prese, a cijena jedne prese stoji 430 kuna. Lani je ta cijena iznosila 330 kuna, dakle, ove godine treba izbrojiti 100 kuna ili gotovo trećinu više. Budući da su, osim prerade, poskupjela zaštitna sredstva, gnojivo i sve ostalo, realno je očekivati i rast cijena maslinova ulja.

Postirska uljara otkupljivat će ulje po cijeni od 55 kuna za kilogram, dok će članovima zadruge plaćati 60 kuna. Međutim, ulje proizvedeno od maslina koje su čuvane u vodi neće se otkupljivati niti će takvim uljem biti moguće plaćati troškove prerade.

Na Braču, naime, još uvijek ima maslinara koji prije prerade masline drže u vodi ili moru, s obrazloženjem da na taj način gube gorčinu i da je to ono što im kupci traže. Međutim, točno je da gube na gorčini, ali i na kvaliteti.

20. travanj 2024 01:32