StoryEditor
Gastro i zdravljejednostavni recepti

Ovim pripravcima od lovora pojačajte imunitet i ublažite bolne upale

Piše PSD.
7. svibnja 2017. - 15:41
iStock-586370590

O lovoru i njegovim sastojcima već smo pisali, a sada vam donosimo recepte za pripravke od ove biljke koja je pravi lijek iz prirode.

Čaj od lovora

Čaj od lovora priprema se klasičnim postupkom tako da se 3 lista lovora (svježa ili suha) preliju s 2,5 dl vode i kuhaju oko 10 minuta. Nakon što otopina odstoji neko vrijeme, procijedi se i spremna je za konzumaciju. 

U čaj se, kao i u sve ostale pripravke, može po želji dodati limunov sok, 1-2 žličice meda ili šećer. Preporuka je da se piju 2-3 šalice čaja dnevno.

Lovorov sirup

Zakuha se 2,5 dl vode te se u nju doda 6 svježih ili 8 suhih listova lovora. Smjesa se kuha 10-ak minuta, nakon čega se procijedi. 

U pripremljenu tekućinu se doda 6 žlica smeđeg šećera ili meda i sve se dobro izmiješa dok se šećer (ili med) u potpunosti ne otopi. Također, u pripravak se doda i sok jednog limuna. 

Preporučeno je uzimati 1-3 žličice sirupa dnevno (hladnog ili toplog). Sirup se čuva u hladnjaku u tamnoj staklenoj boci; stabilan je nekoliko dana nakon čega nije preporučljiv za konzumaciju i trebalo bi pripraviti novi.

Tinktura od lovora

Za pripravu tinkture potrebno je sitno narezati svježe lovorove listove (oko 30 g) koji se potom uspu u staklenu posudu i preliju s 3 dl domaće rakije (lozovače). Posuda se dobro zatvori i ostavi na toplom mjestu 10-ak dana. 

Zatim se suspenzija procijedi, a pripremljena tinktura se koristi za vanjsku primjenu kod liječenja istegnuća mišića i uganuća zglobova, kod upale Ahilove tetive, reume.

Lovorova mast protiv reumatizma

Oko 20 g svježih i zrelih plodova lovora (bobica) zgnječi se te se pripremljena smjesa skuha u 1 l vode (otprilike 15-ak minuta). Dobivena smjesa se procijedi i ostavi da se hladi. Hlađenjem se na vrhu tekućine počne skupljati ulje lovora koje je potrebno pokupiti. 

Izdvojeno ulje dobro se izmiješa sa žlicom domaće svinjske masti (bez konzervansa, odnosno soli) i prebaci u posudicu u kojoj se čuva. Lovorova mast se koristi za ublažavanje reumatskih tegoba te kod bolova u mišićima i zglobovima.

doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

Izdvojeno