StoryEditorOCM

REPORTAŽAZeleni raj Frančeskije: najljepši rasadnik Hrvatskih šuma proizvodi vrhunsko maslinovo ulje i tone smokava

Piše Branka Žužić
14. veljače 2022. - 12:08

Jeste li znali da državno trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. ostvaruje vlastite prihode na tržištu te dobit uplaćuje u državni proračun? Vjerojatno će većina vas, poput potpisnice ovih redaka, odgovoriti negativno. A upravo takav sjajan primjer poduzetništva i profitabilnosti ove državne tvrtke je Radna jedinica Rasadnik Frančeskija u Savudriji, kojim upravlja Uprava šume podružnica Buzet!

Taj rasadnik raspolaže raskošnim maslinikom od 394 stabla maslina istarske bjelice, leccina i pendolina te jednim od najvećih smokvika u Istri od 750 stabala slasnih smokava sorti bružetka, zimica i bjelica.

Dolaskom u ovaj prirodni, nepregledni, zeleni raj, rasprostranjen na 20 hektara, uvjerili smo se zbog čega upravo Rasadnik Frančeskiju mnogi smatraju najljepšim rasadnikom Hrvatskih šuma.

Povod našeg posjeta, želja da saznamo kako to da buzetska Uprava Hrvatskih šuma proizvodi vrhunsko, brendirano ekstra djevičansko maslinovo ulje te tone zdravih i slatkih smokava.

Dočekuju nas simpatični i ljubazni, stručni i odgovorni članovi „dream teama“, samo na prvi pogled strog voditelj Podružnice Buzet dipl. ing. šumarstva Predrag Trope i srdačna upraviteljica, dipl. ing. šumarstva Ester Brajković Vladilo.

Preuzeli su ulogu naših domaćina i itekako „potkovanih“ vodiča kroz ovaj predivan rasadnik, u kojem imate šumskih sadnica kakvih vam srce želi za pošumljavanje, hortikulturnih i cvjetnih za ukrašavanje okoliša, za sve vrste eksterijera, ali i interijera, kao i sadnica maslina i smokava.

image
Marijana Banko/Cropix

Medalja za ulje

Rasadnik je rođen 70-ih godina prošlog stoljeća, kao realizacija inicijative ondašnjih, danas pokojnih stručnjaka, za proizvodnjom šumskih sadnica radi pošumljavanja neobraslih šumskih površina, te proizvodnjom hortikulturnih sadnica za potrebe turističkih firmi, njihovim ukrašavanjem i uljepšavanjem, nezamislivih bez bogatog rasadničarskog „fundusa“.

Valja napomenuti da danas u Rasadniku Frančeskija godišnje proizvedu više od 400.000 šumarskih sadnica, kvalitetnih bukovih, borovih i hrastovih sadnica za potrebe pošumljavanja Istre i šire, našeg priobalja, te brdsko-planinskih područja.

- U našoj radnoj sredini vizionari su 2011., pod motom "Volimo raditi, sami sebi plaće isplatiti, te ići ka budućnosti", odlučili na površinama koje nisu upotrebljavane, u cilju ostvarivanja prihoda i dobiti, vođeni poslovnom logikom i razlozima, motreći naše okruženje, posaditi masline i smokve. I tako su prije 10 godina u našem Rasadniku podignuti trajni nasadi maslina i smokava na 5 hektara, a imamo i po maslinik na Rovinjštini i Poreštini. Ukupno je u našem vlasništvu oko 1000 stabala autohtonih sorti maslina, a naši maslinici, kao i smokvici su pod automatskim sustavom navodnjavanja. Naše vrhunsko, brendirano maslinovo ulje „Frančeskija“ potječe s idealne mikroklimatske lokacije samo 1,5 km od mora, na 50-ak metara nadmorske visine i sunčanom ekspozicijom, tako da smo 2014. proizveli prve količine našega tekućeg zlata, nakon registracije poljoprivredne djelatnosti - pojašnjava nam Predrag Trope.

image
Predrag Trope
Marijana Banko/Cropix

Njegova „desna ruka“ upraviteljica Rasadnika Ester Brajković Vladilo, dodaje da kako se proizvodnja maslinova ulja povećavala. Tako su 2016. brendirali ulje pod nazivom "Maslinovo ulje iz Frančeskije", što je toponim ove lokacije, te su na prvom natjecanju, ali ne i zadnjem, u Vodicama 2019. osvojili brončanu medalju, što im je putokaz, po njezinim riječima, da su na dobrom i uspješnom putu kada je (i) proizvodnja maslinova ulja u pitanju.

- Ove godine proizveli smo 500 litara našega brendiranog maslinova ulja, koje sve prodamo tu „na pragu“, u našoj maloprodaji, i svjedočimo velikoj potražnji stalnih naših kupaca, domaćih i stranih. Inače, ova količina duplo je manje od lanjske proizvodnje. Naše ulje Frančeskija je prepoznatljivo dizajnirane etikete, koja simbolizira plod masline ili kap ulja, ovisno o individualnoj interpretaciji, pakirano u bocama od 2,5 dl, 0.5 l i 0,75 l. Prodajemo i rinfuzo maslinovo ulje. U naše ulje utkano je veliko odricanje, rad, trud i entuzijazam svih naših djelatnika - ističe upraviteljica Brajković Vladilo, koja ne krije zaljubljenost u svoj posao, struku i radni ambijent, uglavnom na zraku i u predivnoj prirodi.

image
Ester Brajković Vladilo
Marijana Banko/Cropix

Masline beru uz pomoć tresača i ručno, a zaposlenicima Rasadnika berba je radna obveza tijekom radnog vremena.

Golema plantaža smokava

Zanimljivo da dio količina proizvedenog ulja plasiraju po restoranima lovačkih domova u vlasništvu Hrvatskih šuma, s obzirom na to da je i lovni turizam u spektru djelatnosti ove državne kompanije.

U razgovoru s našim domaćinima, riješili smo i dvojbu oko primjera kada šuma okupira maslinike, na što se neki maslinari žale. Predrag Trope napominje da je riječ o privatnim šumama, na privatnim česticama, a sigurno ne o državnim, s kojima Hrvatske šume odgovorno i skrbno gospodare.

On čak navodi i opciju da se sukladno Zakonu o šumama i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, s obzirom na to da je riječ o državnom vlasništvu, može promijeniti šumsko u poljoprivredno zemljište i obrnuto, s ciljem sadnje maslinika i proizvodnje maslinova ulja, gdje postoje za to mogućnosti i interesi.

Ali sve u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, kojom se definira namjena korištenja zemljišta, ako je u interesu društvene zajednice, imajući u vidu da je državno poljoprivredno zemljište pod ingerencijom lokalnih zajednica.

image
Marijana Banko/Cropix

Dok prolazimo njihovim uređenim maslinikom, uočavamo na rubnom dijelu visok zeleni „zid“ čempresa, koji je tu, očigledno, da štiti i brani masline. I jest, jer kako nam stručno pojašnjava naš sugovornik, šume oko maslinika predstavljaju idealan suživot ovih dviju zajednica, jer šume su savršen vjetrobran, sprječavaju mrazeve i zaustavljaju štetnike.

Pored maslinika je i impresivan, golem plantažni nasad smokava, najveći takve vrste u Istri, koji Rasadniku Frančeskija osiguravaju slatke prihode i poslovnu stabilnost. Prvih 3 hektara posađeno je 2011., a prošle godine novih 3 hektara, a cijeli je smokvik navodnjavan. Ove godine pobrali su 5 tona ovog zdravog i slatkog, izuzetno kvalitetnog ploda, što su prodali putem maloprodaje i veleprodaje.

image
Marijana Banko/Cropix

Jedno je sigurno: kada bi u ovakvim radnim jedinicama i sredinama poput Rasadnika Frančeskija, ne samo ove državne kompanije, već i drugima koje gospodare našim prirodnim bogatstvima i resursima, bilo više takvih vrijednih i poduzetnih stručnjaka i entuzijasta, koji uz istu plaću šire djelatnosti povećavajući prihode i dobit vlastitoj tvrtki, onda bi državnom proračunu i Lijepoj našoj bilo nedvojbeno puno ljepše i bolje!

Zato se u modernizaciju i napredak Rasadnika Frančeskija stalno ulaže i investira, poput suvremene hladnjače i potpuno digitalizirane meteorološke stanice. I dalje će osluškivati imperative tržišta, te mu se prilagođavati novim investicijama. Svaka čast!

Smokva – hraniteljica Mediterana


Rasadnik Frančeskija, upravo zbog najveće i najmodernije plantaže smokava u Istri, organizatori Međunarodnog simpozija o smokvama, izabrali su za svoj VI. Međunarodni susret, koji je okupio stručnjake i znanstvenike iz 110 zemalja svijeta.

Tom prigodom znanstvenici koji se bave problemom smokvarstva, razmijenili su iskustva u unaprjeđivanju proizvodnje i prodaje ovog voća, te se upoznali s najnovijim istraživanjima na temu uzgoja i zaštite smokava.

Kako se čulo, smokva je, uz maslinu i vinovu lozu, vezana uz Mediteran, a u teškim vremenima bila je njegova hraniteljica te je korištena umjesto kruha. Nažalost, od „tri mediteranske kraljice“ upravo je smokva danas najslabije zastupljena, kako površinom, tako proizvodnjom i značajem.

Slasna „vizit karta“


A na popularizaciji smokve i brendiranju proizvoda od nje Rasadnik Frančeskija daje važan doprinos i kroz pakete za poslovne partnere. Naime, kupci njihovih smokava, kao i maslinova ulja, među kojima su priznati lokalni proizvođači, proizvode vrhunske delicije poput tamne čokolade s maslinovim uljem i suhom smokvom, džemove od suhih smokava, rakije od ove voćne slatkice, kao i rakiju od maslina i badema. I kada je u paketu još boca vrhunskog maslinova ulja Frančeskija, a svaki proizvod ponosno nosi elegantnu naljepnicu s natpisom Hrvatske šume, onda je to sjajna „vizit karta“ Rasadnika Frančeskija, a na zadovoljstvo i gušte njihovih poslovnih partnera.

Saznajte više


Ako smo i vas, poštovani čitatelji Masline, zainteresirali za rad, ponudu i planove Rasadnika Frančeskija Hrvatskih šuma iz Savudrije više se možete informirati na www.rasadnik-franceskija.com.hr

image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
01. svibanj 2024 23:53