StoryEditorOCM

novosti i promjeneSmarter i Agronomski fakultet kreću s edukacijama o Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike EU

17. ožujka 2022. - 11:43

Konzultantska tvrtka Smarter u suradnji s zagrebačkim Agronomskim fakultetom započinje jednodnevne seminare o novostima i promjenama koje donosi novi Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike EU, izvijestili su u četvrtak iz Smartera.

Cilj seminara je sudionicima poljoprivredne djelatnosti približiti sve najznačajnije institute, usporediti ih sa dosadašnjim normativnim uređenjem, te upozoriti na najznačajnije promjene.

Pružit će se i mogućnost konzultacije sa stručnjacima.

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kako navode, je najvažniji dokument za srednjoročno razdoblje kojim se određuju financijske omotnice, mjere i intervencije koje će se provoditi te kako će se usmjeriti financijskih sredstava za poljoprivredu.

Plan će u velikoj mjeri odrediti smjer kako će se poljoprivredna proizvodnja razvijati do kraja ovog desetljeća.

Iz Smartera podsjećaju kako će prema prijedlogu koji je dostavljen EK na usvajanje Hrvatska od 2023. do 2027., ne računajući državna sredstva, na raspolaganju imati 3,25 milijardi eura, pri čemu je nešto više od 1,5 milijardi eura namijenjeno za ruralni razvoj, a 1,87 milijardi za izravna plaćanja.

Za 2021. i 2022. godinu za Hrvatsku je ukupno osigurano 1, 75 milijardi eura temeljem Uredba kojom je produžena primjene pravila iz prethodnog razdoblja, ali na način da će po tim, istim pravilima biti distribuiran novac iz novog višegodišnjeg financijskog okvira.

Ukupna sredstava za hrvatsku poljoprivredu, iz EU proračuna od 2021. do 2027. iznose 5,17 milijardi eura. Uz to je i kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti za poljoprivredu namijenjeno 131 milijuna eura.

Ukupna sredstava će se nadopuniti i dijelom sredstava iz državnog proračuna, a za brojne programe, naročito investicijska ulaganja, će biti korištena i sredstava samih proizvođača.

Tako da se mogu očekivati značajnija ulaganja koja prelaze 5,3 milijardi eura iz EU fondova, navode iz Smartera.

Napominju i kako je Strateški plan značajan i za nacionalnu ekonomiju jer unatoč brojnim izazovima s kojim se poljoprivreda susreće ta djelatnost je bitna za gospodarstvo u cjelini - sudjeluje u BDP-u s oko 3,1 posto i zapošljava 6 posto radne snaga RH.

26. travanj 2024 15:31