StoryEditorOCM

troškovi rastu...Novi programi pomoći poljoprivrednicima i ribarima vrijedni 130 milijuna kuna

2. veljače 2022. - 14:13

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je objavilo da je pripremilo dva programa potpore namijenjena poljoprivrednicima i ribarima, vrijedna 130 milijuna kuna, od čega je poljoprivrednicima za olakšanje tereta rastućih troškova proljetne sjetve namijenjeno 80 milijuna kuna, a ribarima, uzgajivačima i prerađivačima 50 milijuna kuna. 

Programi će idućih dana biti upućeni Europskoj komisiji na komentar i odobravanje, navodi se u priopćenju.

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede kreiralo je program potpore za proljetnu sjetvu, vrijedan 80 milijuna kuna.  

Potpora je planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura. Potpora se namjerava vezati za jare ratarske kulture prema jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine i predviđa se da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu, navode iz Ministarstva.

Za pomoć ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva Ministarstvo je osiguralo 50 milijuna kuna.

Riječ je, kako se objašnjava, o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, zbog čega će zahtjev biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji. 

Iz Ministarstva podsjećaju kako je ovaj tjedan u postupak e-savjetovanja upućen prijedlog Programa potpore za poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 6,5 milijuna kuna, a očekuje se da će 2.429 poljoprivrednih gospodarstava ostvariti pravo na potporu.

Ministarstvo također u okviru dostupnih sredstava državnog proračuna nastoji iznaći sva potrebna sredstva za one stočare koji nisu uspjeli dobiti potporu putem programa pomoći vrijednog više od 170 milijuna kuna.

Stočarima koji su zadovoljili uvjete, njih više od 12.000, sredstva su isplaćena žurno u prosincu i siječnju, navode iz Ministarstva.

U odvojenom su priopćenju najavili kako i u ovoj godini nastavljaju s mjerama pomoći za smanjivanje šteta na usjevima prouzročenih od divljači pa će uskoro biti objavljen i natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja.

Podsjeća se, naime, kako je Ministarstvo u prosincu prošle godine provelo natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima u 2021. godini, ukupno planirane vrijednosti od 6 milijuna kuna, uz mogućnost povećanja, uz intenzitet sufinanciranja do 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Na natječaj se javilo 13 prijavitelja, a obrada prijava još je u tijeku.

Također, s ciljem sprječavanja šteta od divljači na poljoprivrednim usjevima, Ministarstvo je u studenom 2021. godine raspisalo i natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža), koji je bio otvoren do 20. prosinca 2021. godine, uz najveći iznos potpore po korisniku do 50.000 kuna. Potporu za sprječavanje šteta od divljači su dobila 103 korisnika, navodi se u priopćenju.

26. travanj 2024 14:53