StoryEditorOCM

ZELENI RADOVIVrijeme je za rajčice, paprike, tikvice i patlidžane...

Piše pr
29. svibnja 2023. - 12:00

Rajčice, paprike i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova, a to je inače sredinom ili krajem svibnja jer trebaju više topline

Kasnije u travnju i sada u svibnju, presadnice plodovitog povrća, iz zaštićenih prostora sadimo na otvorene površine. Rajčice, paprike i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova, a to je inače sredinom ili krajem svibnja, jer trebaju više topline. Pravo vrijeme za sadnju je trenutak kada se tlo zagrije na 15°C. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida i nema cvatnje.

ORGANSKA GNOJIDBA JE BITNA

Za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku najbolja je BIOGRENA, 100% organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja, koja osim bogatog sastava sadrži i najviše mikroorganizama od svih gnojiva na tržištu, a to je čak 22 milijarde u jednom gramu. Mikroorganizmi biološki aktiviraju tlo, biljke bolje rastu, prije sazriju, snažne su i zdrave. Biogrena je primjerena i za veće površine npr. sadnju krumpira, plodovitog povrća a i za biljke koje trebaju kiselo tlo kao npr. citrusi, borovnice… Registrirana je za ekološku proizvodnju.

Za manje vrtove i gredice, posebno je prilagođeno univerzalno potpuno organsko gnojivo, veće vrijednosti BIO PLANTELLA NUTRIVIT ZA RAJČICE I DRUGO PLODOVITO POVRĆE koje možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju, a isto i za prihranjivanje. Gnojivo je raspoloživo i dostupno je univerzalno i za različite kulture kao što je za plodovito povrće, za jagode, lisnato povrće, kupus… Granule Nutrivit gnojiva, koje se otapaju u kontaktu sa zemljom i vodom, omogućavaju dugotrajnu dostupnost i brzo oslobađanje hranjivih tvari koje sadrže.

Pri sadnji u gredice dodajemo odličan specijalni supstrat za sadnju i presađivanje BIO PLANTELLA ZEMLJA ZA RAJČICE.

Kako bi presadnice dobro podnijele stres od samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo BIO PLANTELLA VITA, vitaminski kompleks s ekstremno brzim djelovanjem. Kasnije prihranjujemo tekućim organskim gnojivom BIO PLANTELA ORGANSKIM GNOJIVOM ZA RAJČICE iz morskih algi i s dodatkom prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove. Za pripremu 10 l hranjive otopine potrebno je 150 ml gnojiva kod primjene svakih 10-15 dana. Nakon sadnje rajčice, paprike i patlidžana potrebno je redovno obavljati navodnjavanje, a najbolje vrijeme je jutro.

DOBRI SUSJEDI

Rajčici su dobri susjedi grah, češnjak, kupusnjače, salata, poriluk, kukuruz, mrkva, peršin, lisnata salata, cikla, celer, a loši susjedi grašak, koromač, krumpir. Rajčica dobro podnosi samu sebe, a prije nje u plodoredu ne može biti kultura iz iste porodice npr. krumpir ili paprika, a nakon rajčice sade se mahunarke. Paprika također ne podnosi samu sebe.

ZAŠTITA OD BOLESTI

U paketu sve za zdrave rajčice nalazi se i BIO PLANTELLA KALCIJEVO LISNO GNOJIVO ZA RAJČICE koje sprječava trulež plodova i pucanje plodova rajčice te smanjuje rizik od gorke pjegavosti. Djeluje trostruko – kao biotimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Aminokiseline kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku. Na svakih 7-10 dana dodajemo 80 do 120 ml gnojiva na 10 l vode, ili za folijarno prskanje 30 do 40 ml na 10 l vode. Potrebnu količinu jednostavno odmjerimo mjericom koja je ujedno i poklopac na ambalaži. Prskamo kasno navečer ili kada se biljke ohlade.

image
Alexander Zatschkovitsch/Nova Photo Graphik

Protiv drugih bolesti upotrijebi se BIO PLANTELLA VITAL ZA RAJČICE, preparat na bazi poljske preslice, koja je iznimno bogat silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima. Time jačamo stanične stijenke biljaka i potičemo zdrav rast rajčica i plodovitog povrća.

SAVJETUJTE SE S NAMA!!!

Stručna savjetnica Unichem agra d.o.o.

Milica Sekulić, bacc. ing.agr.

092 1 841 694, info@plantella.hr, www.plantella.hr

ZELENI RADOVI NA RAJČICI

Kod uzgoja rajčice je kod nekih sorta važno odstranjivanje zaperaka ili mladih izboja koji izrastaju iz pazuha lišća. Odstranjujemo ih za suha vremena, dok još nisu veći od 4 do 5 cm, da ne oštetimo glavnu stabljiku. Time ubrzamo početak dozrijevanja plodova i nepotrebno trošenje hrane na tvorbu mladih grana.

Kada rajčica naraste dovoljno visoko,
glavni vrh skratimo i time zaustavimo rast, zato jer tada biljka većinu hrane troši na plodove, a ne na rast. Plodovi su time krupniji, bolje obojani
i brže dozrijevaju.
Kod ranih sorti vrh odrežemo iznad četvrte ili pete etaže listova. Kod kasnijih sorti
to može biti i nad sedmoj etaži lišća. Nad zadnjim cvjetnim grozdom pustimo još dva lista koja će prehraniti plodove na vrhu.

Za bolji urod i zaštitu od bolesti koje se razviju na donjim listovima, kao posljedica vlage, najbolje da odrežemo listove koji su niži od prvih cvjetova.Time plodovi dobivaju više svjetla i brže sazriju.

30. rujan 2023 02:36