StoryEditorOCM

cjelogodišnja briga za maslineOd sadnje do nagrada

Piše Milica Sekuli, bacc.ing.agro./PR
20. lipnja 2023. - 16:32

Mnogi maslinari okupili su se i ove godine na jubilarnoj 25. manifestaciji “Noćnjak” u Tučepima. Znamo da svaki maslinar koji je vrijedno radio tijekom godine šalje na ocjenjivanje svoje maslinovo ulje na ovu manifestaciju. Uzbuđenje traje danima prije javne dodjele nagrada, diploma i proglašenja onih najboljih za proteklu godinu u proizvodnji maslinovih ulja.

Što je sve važno da bi se proizvelo vrhunsko maslinovo ulje

Oni koji misle da se o maslinama ne treba puno brinuti, nisu u pravu. Maslina traži vrijednog maslinara koji će se tijekom cijele godine brinuti za maslinik.

Pažljivo i stručno odabrana pozicija, s kvalitetno pripremljenim terenom, dobar je preduvjet za vrhunski plod maslina. Sortiment maslina također nosi važnu ulogu kod uzgoja, a kasnije i kod odlučivanja početka berbe, te na kraju i kod samog ulja (monosortno, kupaža).

Čimbenici na koje najviše možemo utjecati su zaštita, održavanje plodnosti i dobre kondicije tla, rezidba...

Podsjetit ćemo vas na par bitnih radnji kako biste i vi imali ulje odlične kvalitete na sljedećoj manifestaciji.

Važnost održavanja plodnosti tla i dobre kondicije tla

Koliko je važna uloga gnojidbe pokazalo se i na samom otvorenju ovogodišnjeg “Noćnjaka”. Tradicija je da se pri otvaranju manifestacije posadi mlada maslina kao obilježje mjesta domaćina.

Ove godine sadnja mlade masline obavljena je ispred hotela “Alga” u Tučepima, a sadnju su obavili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Prilikom sadnje iskopana je poprilično velika jama (dosta veća od korijenova sistema) u koju je postavljena maslina. Pri zagrtanju sa zemljom, po rubovima jame, dodavalo se visokokvalitetno organsko peletirano gnojivo Plantella organik. Važno je da gnojivo ne bude u direktnom doticaju s korijenom i korijenovim vratom i da je jednakomjerno raspoređeno oko sadnice.

Kako većina nagrađenih maslinara prakticira Plantella organik i Plantella organik za masline ta su gnojiva mnogim maslinarima saveznici do uspjeha na manifestacijama.

Masline se gnoje tijekom proljetne i jesenske sezone i tako se održava plodnost tla i kondicija. Važno je znati da Plantella gnojiva otpuštaju sva hranjiva (sadrže organski udio dušika, fosfora, kalija, kalcija, bora…) tijekom cijele vegetacije, a ujedno obogaćuju teksturu tla, tlo čine rahlim i lako obradivim, a zemlja postaje dobrog kapaciteta za vlagu.

Tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura važno je dodati i aminokiseline u par navrata. Folijarno – preko lista, najjednostavnije je dodati Bio Plantella Vitu koja jača stijenke maslina, oporavlja biljke od stresa te ih drži u dobroj kondiciji sve do berbe. Dozacija koja se koristi je 25-30 ml/10 litara vode.

Ne zaboravimo na vrijeme postaviti žute i bijele ploče

Bio Plantella se dokazala kvalitetom svojih Bio Plantella žutih ploča, ali i bijelih i plavih ploča. Manje je poznato, a dosta se prakticira u Istri, da se u maslinicima za praćenje i hvatanje maslinova moljca postavljaju bijele, dok plave ploče služe za hvatanje tripsa.

SAVJETUJTE SE S NAMA!

ŽELIMO VAM USPJEŠNU SEZONU UZGOJA I DOBAR UROD

Mob. 092 194 1694, info@plantella.hr, plantella.hr

Stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić

image

Organska gonojiva za vrtove, voćnjake, vinograde i maslinike

24. travanj 2024 19:05