StoryEditorOCM

posadisam.comJesen je idealno vrijeme za sadnju gotovo svog ukrasnog bilja

Piše dr.sc. Marin Kukoč
19. listopada 2022. - 12:31

Početak jeseni je idealno vrijeme za sadnju gotovo svog ukrasnog bilja. Iako su listopadne vrste pomalo počele s odbacivanjem lišća, korijen je još uvijek aktivan pa će se sada posađene biljke lako primiti i do sljedećeg proljeća dobro ojačati. Stoga, ukoliko ste planirali sadnju drveća, grmlja ili planirate zasaditi živicu, sada je pravo vrijeme za to.

Živice koje su se previše razbujale, početkom listopada još jednom možete orezati.

Još je uvijek povoljno vrijeme za sadnju ukrasnih vrsta koje će naše vrtove i terase uljepšavati u jesensko – zimskom razdoblju. Osmislite svoju idealnu cvjetnu kombinaciju koristeći maćuhice, tratinčice, krizanteme, ukrasne trave.

Još uvijek u svom povrtnjaku možete posaditi cvjetaču ili kavol kako ju zovemo u Dalmaciji, a vrijeme je branja žižule, savršene voćne vrste, poznate tek rijetkima.

Iako je vrtlarska sezona pri kraju, već sada valja misliti na sljedeće proljeće i posaditi vrste koje će nam prve nagovijestiti dolazak toplijih dana. Stoga, ne zaboravite na sadnju lukovica tulipana, zumbula, narcisa, đurđica, šafrana, visibaba.

Košnju travnjaka obavljamo do kraja listopada, na nešto višu razinu no što smo kosili do tada. Pokošenu travu obavezno uklanjamo sa travnjaka kako pod njom ne bi došlo do propadanja busena. Važno je obaviti i prihranu travnjaka kompleksnim mineralnim gnojivima (NPK), koja u svojoj formulaciji sadrže veći postotak fosfora i kalija u odnosu na dušik. Kalij će, naime, pomoći travi da lakše podnese nadolazeće razdoblje mraza. 

U zimskim mjesecima kada dani postaju sve kraći, mnoge biljne vrste pate od nedostatka svjetla. Zato, ako ste u mogućnosti, biljke postavite što je moguće bliže prozorima, kako bi se povećala količina svjetla koja dopire do listova. Iznimka je zamija, biljka koju mnogi imaju u svom domu, a kojoj će za uspješan rast odgovarati i nešto tamniji dijelovi sobe. Pročitajte kako ju njegovati.

Ako do sada već niste, prijavite se za primanje našeg newslettera. Troje najsretnijih koji se prijave do 1. studenog imaju priliku odvojiti knjigu Mediteranski vrt.

Iako su zimski dani pred nama, odvojite vrijeme za svoje biljke. Jer, niti jedna aktivnost nas ne oslobađa od stresa kao vrtlarenje. Zato uz posadisam živite bez stresa

25. travanj 2024 05:23