StoryEditorOCM

Struka savjetujeOsnovni nedostatak u brojnim maslinicima je puno debelog drva u odnosu na količinu lista

Piše PROMO
11. listopada 2022. - 07:51

Nije rijedak slučaj da maslinari odmah poslije berbe obave i rezidbu. A o rezidbi, „vječnoj školi“ za maslinare nikad se dovoljno ne zna i uvijek se uči. Osnovni nedostatak u našim krajevima u maslinicima je da imamo puno debelog drva u odnosu na količinu lista na maslini.

Evo kako da ne pogriješite ako se već prihvatite pile.

Ako napravimo jaku rezidbu odmah poslije berbe, ili u 12. ili 1. mjesecu, upozorava Žarko Kovačić, agronom, viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede, tada stablo ima signal da mu fali lista. I ono će onda slabije razvijat cvijet, a intenzivnije će razvijati pupove od lista.

Nikako ne treba totalno ogoliti sredinu krošnje masline.

- S gornje strane grane je mlada kora, bit će izložena jakome suncu i onda nam se događaju ožegotine. Opeklina na kori ogoli granu do drva i smanjuje se cirkulacija sokova iz lista prema korijenu i imamo efekte poluprstenovanja. Dakle unutarnji dio stabla masline treba prozračit, a ne ga ogoliti - savjetuje Žarko Kovačić.

Kad počne jako kolanje sokova u maslini (uglavnom do sredine travnja) bilo bi poželjno stat sa pilom, ne pilati maslinu.

Agronom Žarko Kovačić ističe nekoliko osnovnih pravila kako pravilno pilati debele grane.

Poboljšana učinkovitost orezivanja uz novi Pro Pruner iz BOSCH-a

Doživite novu razinu učinkovitosti. Uz akumulatorske škare Pro Pruner orežite voćke/vinograd/masline u tren oka. Radite s manje napora i s bržim rezultatima: u usporedbi s ručnim škarama, Pro Prunerom može se nesmetano rukovati uz znatno manje napora zahvaljujući njegovom 12V motoru bez četkica visoke učinkovitosti. Snažni Liionski akumulatorski sustav škara omogućuje do 4.500* rezova po punjenju, osiguravajući dugo trajanje i trajne performanse. S vrlo izdržljivim noževima nudi dugi vijek trajanja sa više od 500 000* rezova. Uz težinu od samo 1 kilograma omogućava dulji rad bez napora. Održavajte svoje voćnjake, vinograde i maslinike brže, jednostavnije i uz manje troškove rada zahavljujući novim škarama za orezivanje iz BOSCH-a.

Zbog sigurnosti grana se podpila ili malo zareže poviše mjesta završnog reza. Dakle da se grana zbog težine ne bi odcijepila i napravila veliku ranu pilamo poviše mjesta zarezivanja.

Nikako nemojte ostavljati čep ili batrljak, jer takve rane teže zarastaju. K tome na takvom mjestu pojačano rastu vodopije.

Rez neka je okomit na rast grane, ne potpuno ravan već blago nakošen prema dolje.

I neka s donje strane ostane malo ispupčenja iz kojeg se luči kalus-hormon koji pomaže zacjeljivanju rana.

image

Zapilavanje zbog sigurnosti

image

Loše pilanje na čep

14. travanj 2024 18:49