StoryEditor
Maslinarstvoispravan pristup

Dr. Ivica Vlatković otkriva zašto njegove masline nisu stradale od leda i citira znalca Dobroslava Elezovića: Tili bi jednim tirom istjerati dva zeca...

Piše Dr. Ivica Vlatković
14. srpnja 2018. - 20:18

Mnogi maslinari još zbrajaju štete od smrzavanja maslina, nakon udara zime u zadnjoj dekadi veljače. Stradale su brojne masline i maslinici, možda, čak, više nego 2012. i 2016. godine. Na mnogim mjestima štete su nastale zbog pogrešnog pristupa maslinara. 

Mnogobrojni maslinari uz berbu porežu masline misleći da će imati manje u proljeće. Svaka rezidba maslina u jesen, potiče aktivnost masline na aktivaciji latentnih pupova da nadoknadi lisnu masu. Stoga će te masline vegetirati u nepovoljno vrijeme, u kojem i mali minusi mogu napraviti veliku štetu.

Jednom su pitali maslinarskog znalca Dobroslava Elezovića o jesenskoj rezidbi. Njegov odgovor bio je jasan: "Tili bi jednim tirom istjerati dva zeca, a to može biti samo izuzetak, ne i pravilo". 

Jednako tako gnojidba dušičnim mineralnim gnojivima u jesen, a posebno u kasnu jesen, potiče dugotrajniju aktivnost maslina na dobro osunčanim položajima. Svakodnevne povišene temperature mogu i usred zime aktivirati "sokove" pod korom.

Tamo gdje su masline zapuštene i gdje se slabo obrađuju i gnoje nisu stradale od zime. To na neki način potvrđuje pravilo da je nekad bolje ne raditi ništa oko masline, nego raditi "nešto", ali u pogrešno vrijeme. 

Ja sam u jesen dodao svakoj maslini humus (organsko gnojivo) i pustio da dočekaju zimu. Nisam imao štetu, jer sam naučio da se maslini sve može folijarno nadoknaditi u proljeće kada krene vegetacija, ali bez pretjerivanja u bilo čemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 23:05