StoryEditorOCM

potpisan UgovorVeliki potencijal za daljnji razvoj vinarstva: Vrgorac zaštitio svoje autohtone sorte

26. svibnja 2018. - 14:38
Vrgoračko polje pod vinovom lozom

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić potpisao je petogodišnji ugovor o suradnji sa Zoranom Grgićem, dekanom zagrebačkog Agronomskog fakulteta, o istraživanju i očuvanju dviju sorti vinove loze – zlatarice (bijela sorta) i trnjaka (crna sorta).

Očuvanje i evaluacija autohtonih sorti iznimno je važna za mnogobrojne obiteljske gospodarstvenike vrgorskog područja, a u ovim aktivnostima leži i veliki potencijal za daljnji razvoj vinarstva. Troškove projekta u jednakom će omjeru snositi Grad Vrgorac i Agronomski fakultet.

Slavne autohtone sorte izumiru, ali spasit će ih - kloniranje: doznajte kakav se projekt priprema u najvećem hrvatskom vinogorju

– Ovim važnim ugovorom o suradnji naši će poljoprivrednici dobiti mogućnost sadnje čistih autohtonih sadnica, uz sve stručne i znanstveno dokazane informacije kako mogu poboljšati kvalitetu i količinu konačnog proizvoda. Svakako je cilj potaknuti prodaju sadnica, naravno uz kontrolu, i izvan granica Vrgorca. Bogata ponuda u vinarijama važan je dio razvoja ruralnog turizma te Vrgorac tu svakako ima veliki potencijal – izjavio je Ante Pranić.

Među prioritetima je osiguravanje kvalitetne reprodukcije, odnosno, proizvodnja autohtonog sadnog materijala, što će dovesti do poboljšanja sortnih karakteristika. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Vrgorca dobit će znanja i važne informacije na temelju kojih će moći planirati aktivnosti.

– U budućnosti se mogu očekivati i novi oblici promocije blagodati Dalmatinske zagore i Vrgorca – optimističan je gradonačelnik, posebno ponosan na program ovogodišnje manifestacije "Vrgorac, grad dalmatinskog pršuta i vina", koja se održava od 1. do 3. lipnja, a na kojoj će posjetitelji moći uživati u tradicionalnim autohtonim proizvodima OPG-ova i lokalnih proizvođača.

18. travanj 2024 02:25