StoryEditorOCM

prijave do 30. travnjaObjavljen novi natječaj: još 63 milijuna kuna za ulaganja u vinarije i marketing vina

19. ožujka 2019. - 12:47

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da je objavljen natječaj za mjeru ulaganje u vinarije i marketing vina, vrijedan 63 milijuna kuna, na koji se zainteresirani mogu prijaviti do kraja travnja. 

Riječ je o mjeri iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023., a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u priopćenju ističe da nova vinska omotnica vinarima godišnje omogućava sufinanciranje aktivnosti u vrijednosti većoj od 83 milijuna kuna. 

Za mjeru ulaganje u vinarije i marketing vina godišnje je rezervirano 63 milijuna kuna, a novost je što za razliku od dosadašnjih natječaja vinari mogu kupiti i prenamijeniti objekte u vinarije ili mjesta za prezentaciju i prodaju vina, objašnjava Tolušić.

"Uskoro ćemo imati i novi zakon o vinu kojim smo maksimalno rasteretili vinare što administrativno, što financijski s ciljem olakšavanja poslovanja i lakšeg nastupa na tržištu. Vinska omotnica dobro i smišljeno prati aktivnosti koje smo definirali Zakonom o vinu i vjerujem u još jednu uspješnu sektorsku priču hrvatske poljoprivrede", kaže ministar. 

Temeljem objavljenog natječaja prihvatljive aktivnosti i troškovi su troškovi izgradnje/rekonstrukcije, stjecanja (kupnje) nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije i/ili prezentacijske i/ili prodajne objekte, potom troškovi kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, opći troškovi povezani s izgradnjom/rekonstrukcijom, stjecanjem nepokretne imovine i troškovima kupnje novih strojeva i opreme, troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Korisnici mjere mogu biti poduzeća u sektoru vina (vinarije - fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Razina potpore iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova i ovisi o veličini podnositelja - za mikro, mala i srednja poduzeća maksimalna potpora iznosi 50 posto, za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna eura potpora iznosi 25 posto, a za ostala velika poduzeća potpora iznosi 24 posto.

Rok za podnošenje prijava je do 30. travnja 2019. godine. 

29. siječanj 2023 22:58