StoryEditorOCM

NAJAVLJENA SABATINAU zadarskom vinogradarstvu dogodilo se pravo čudo: od niti jednog uzorka vina 2004. godine, do najšire palete i za svjetski vrh!

Piše Mišel Kalajžić
29. rujna 2021. - 18:24

U povodu predstojeće 31. međunarodne manifestacije vinogradara i vinara Sabatina, u PZ Masline i vino održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, Božo Novaković iz ZSD i Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva.

Goste je pozdravio Radoslav Bobanović, upravitelj PZ Masline i vino kojemu su uručena i priznanja koja je Zadruga osvojila sa svojim vinima.

image
Želimir Bašić
 
Jure Mišković/Cropix

- Ove je godine u berbi grožđa ubrano od 10 do 30 posto manje uroda. Ali kvalitet je izuzetan, po nekima čak i bolji nego što je bio prošlogodišnji koji je bio zbilja nešto posebno. Što se tiče zadarskog područja, 2004. godine smo prvi put Sabatinu organizirali u Zadru. Tada niti jedan uzorak za ocjenjivanje nije bio iz Zadra. U zadnji čas pojavio se jedan uzorak, ubacili smo ga u ocjenjivanje i to je bio uzorak vina Zlatka Kaštelanca koji je tada osvojio zlatnu medalju. To je bio početak, odonda je Sabatina doprinijela ovom čudu koje se dogodilo na zadarskom području - od 2004. niti jedan uzorak, da bi danas najviše uzoraka imali upravo iz Zadra. Zadarski vinari u zadnje vrijeme osvajaju i najviše medalja i imaju paletu koja je sigurno na svjetskom nivou, a ne samo hrvatskom u vinogradarstvu. Kad smo počinjali, broj vinogradara mogao se na prste jedne ruke izbrojiti, danas im nema broja. Sigurno je da je Sabatina dobro pružila vinogradarima i vinarima ne samo način prezentacije, nego i edukacije. Mi smo upućeni ne na trgovce, već na vinare, da njih educiramo i prezentiramo. Ovakvo vinogradarstvo ne bi bilo danas da nije bilo Sabatine koja je sve to povezala i stvorila nužno potreban sadržaj. Prošli smo teško razdoblje korone, ali vinari su jako žilavi, prošli su u povijesti od filoksere, vinske klauzule, kriza, prirodnih nedaća i sve su to prebrodili. Tako će i koronu prebroditi. Napredak je moguć, ali svi se trebaju uhvatiti za jedan štap, bez antagonizama. Interes je ići naprijed, ulaskom u EU svijet je došao kod nas, a ne mi u svijet. Odnos izvoza i izvoza vina je sedam puta u korist uvoza. Moramo se sami izboriti za mjesto u EU, hrvatsko nam je tržište malo, moramo u svijet, ali organizirano – kazao je Želimir Bašić.

Za ovogodišnju Sabatinu koja se od 4. do 7. studenog održava u Cavtatu, u subotu 2. listopada na zadarskom području uzorci buteljiranih i otvorenih vina, te jakih alkoholnih pića, prikupljat će se u Srednjoj poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića od 9 do 14 sati, a drugi termin za mlada vina je u subotu 16. listopada na istoj lokaciji u isto vrijeme. Sa zadarskog područja očekuje se od 350 do 400 uzoraka buteljiranih i otvorenih vina, te jakih alkoholnih pića.

image
Radoslav Bobanović
 
Jure Mišković/Cropix
25. travanj 2024 00:10