StoryEditorOCM

ZA SVA VREMENAZa Hajduka će oko Poljuda niknuti raritetne masline! Otkrivamo detalje, simboliziraju čistoću, koristile se u obredima

Piše Stanislav Soldo
12. veljače 2023. - 11:08

Oblica, levantinka, lastovka… sve su to sorte maslina koje se sade po našim maslinicima, daju dobar urod i kvalitetno ulje.

U svijetu je poznato 139 sorti maslina koje se uglavnom prerađuju u ulje dok ih tek manje od deset posto ide u stolne masline. No, manje je poznato da u tako bogatom sortimentu postoji bijela maslina, neki je zovu i biserna maslina, koja se rijetko može naći u našim krajevima.

Njezina je postojbina južna Italija, a samo nekoliko stabala bijele masline latinskog naziva "Leucocarpa" čuva se u kolekcijskom nasadu Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Prva je sadnica, kako saznajemo od dr. sc. Slavka Perice, znanstvenog savjetnika iz Instituta, donesena u njihov nasad u Kaštel Starom, odakle je razmnožavana, ali jako malo.

Upravo će četiri bijele masline - Leucocarpe svoje mjesto, kako je ranije najavljeno, pronaći u Hajdukovom tematskom parku na Poljudu, gdje će svojim bijelim plodovima simbolizirati vječnu boju "splitskih bilih".

Puno je simbolike u maslini Leucocarpi, jednako kao što je puno simbolike u Hajduku, pa će se ona izvrsno uklopiti u Tematski park "Za sva vrimena".

Simbolizira čistoću

Leucocarpa, blistavo bijela maslina, često nazivana i Leucolea, sorta je masline koju karakteriziraju mali plodovi koji tijekom sazrijevanja poprimaju bijelo-bjelokosnu boju. Uglavnom je raširena u regijama južne Italije, poglavito u Kalabriji.

Zbog svoje bijele boje simbolizira čistoću te se kroz povijest često koristila u vjerske svrhe - njezino ulje se posvećivalo na Veliki četvtak, ulje svete krizme (s kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja) i bolesničko ulje (s kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja), te u nekim davnim povijesnim vremenima ulje za pomazivanje okrunjenih glava careva i kraljeva.

image

Plodovi su bijele boje zbog genetske mutacije. Izostala je aktivacija flavonoida i antocijanina koji su odgovorni za tamljenje zrelog ploda masline

Afp

Stoga se bijela maslina uglavnom uzgajala u dvorištima samostana. Zbog čega ova maslina jedina na svijetu ima bijeli plod?

Razloge treba tražiti u genetskoj mutaciji zbog koje izostaje aktivacija flavonoida i antocijanina koji su odgovorni za tamnjenje zrelog ploda masline. Tako je Leucocarpa jedina sorta masline čiji plod do završetka zriobe zadržava bijelu boju, a jedino na samom kraju može tek neznatno požutjeti dođe li do truljenja.

U ljepote bijele masline uvjerio se i Cvijeto Vukojević, dubrovački maslinar i uljar. Svoju ljubav prema maslinama pretočio je u obnovu maslinika svojih predaka, starih i po nekoliko stotina godina, te sadnju novih endemičnih sorti maslina, među kojima se našla i Leucocarpa.

Zasadio je kaže šezdesetak vrsta, od oblice, dubrovačke bjelice, mrgulje, crnice, jeruzalemke, žabarke, piculje, šipanske piculje pa do španjolskih sorti oliane, lencinae, arbequina... Ipak, najdraža mu je bijela maslina čije je sadnice nabavio u Italiji te ih zasadio u svom masliniku u veljači 2019. godine.

image
Afp

Ponosno ističe da ima deset stabala Leucocarpe koja su se jako dobro aklimatizirala u Mokošicu jer su upravo to idealni prostor za maslinarstvo.

- Žarko sunce i mokro tlo zbog brojnih izvora, to je idealno, pojašnjava nam Cvijeto.

Ove jeseni stabla su rodila. Počela su šarati već od pola listopada da bi pobijelila do polovice studenoga. Osula su se bisernim maslinama no nije bilo dovoljno za napraviti ulje. Zato Cvijeto očekuje da bi već ove jeseni od bijelih maslina mogla biti jedna preša ulja.

Ukras maslinika

- Ma jedva čekamo da probamo to njezino ulje. Neki kažu da je slatko, drugi da je gorko... Znat ćemo tek kada dovoljno rodi da ga možemo praviti, priča nam Cvijeto u čiji su maslinik dolazili mnogi "nevjerne Tome" vidjeti bijele masline.

I nisu to obične masline. One su ukras maslinika sa svojom biserno-bijelom bojom.

image

Mate Volarević iz Rasadnika Prug kaže da još nisu imali upita za sadnice bijele masline

Ante Čizmić/Cropix

Neki su htjeli uzeti grančice pa ih dalje rasađivati ali Cvijeto to još ne dopušta. Jača deblo i kad dođe vrijeme on će uzeti plemke i kalemiti dalje. Cilj mu je, kaže na podlogu oblice nakalemiti bijelu maslinu. Onda će zasigurno bolje rasti i davati dobar urod.

- Ulje od bijelih maslina prodavat ću Papi za tisuću eura po litri, šali se Cvijeto, koji se ne može obraniti od poziva i upita jer bi mnogi htjeli u svom vrtu imati bijelu maslinu.

U Hrvatskoj, međutim, nigdje nema za kupiti sadnica bijele masline! Leucocarpa se može regularno nabaviti u Italiji po cijeni od 20 eura po sadnici, pa kada se tome pridodaju skupi troškovi dostave, krajnji kupac plaća oko 70 eura za jednu sadnicu. Ipak, Talijani će vam prodati najviše deset komada jer tako štite svoju izvornu sortu.

Mate Volarević iz Rasadnika Prud koji se bavi najvećom rasadničarskom proizvodnjom maslina u Hrvatskoj kaže da u ponudi nemaju maslinu Leucocarpu. Do sada nije bilo upita za njezinu sadnju ali ako se pojavi interes, svom asortimanu kalemljenja maslina dodat će i bijelu maslinu.

19. travanj 2024 23:02