StoryEditorOCM

U HRVATSKOM RASADNIKU BR. 1Odnedavna u ponudi i supersorte maslina, takozvane intenzivne sorte

Piše Stanislav Soldo/PR
7. veljače 2023. - 10:00

Dolina Neretve oduvijek je bila dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, riznica kulturne baštine, jedinstven arheološki lokalitet s brojnim ostacima rimskih hramova i mramornih skulptura  izloženih u Arheološkom muzeju Narona u malom povijesnom mjestu Vid. Deltom Neretve od Vida do Pruda i niže proteže se nepregledno polje mandarina i brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Posve smo sigurni da nije slučajnost što je baš u Prudu smješten i jedan od najvećih hrvatskih rasadnika „Rasadnika Prud“ u vlasništvu obitelji Volarević.

Volarevići se već više od dvadeset godina uspješno bave se rasadničarstvom. U početku je to bila mala proizvodnja za domaće tržište, no većina njihovih sadnica mediteranskoga bilja i loznih cjepova danas odlazi u izvoz. Godišnje ih proizvedu oko šesto tisuća.

Glavnina proizvodnje je na otvorenome, a dio u plastenicima i staklenicima. Nekad im je tržište bila samo Hrvatska, no da nisu uspjeli izvoziti, teško bi u toj proizvodnji opstali. Izvoze u sve susjedne zemlje, od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore do Italije.

image

Petar i Mate Volarević

Ante ČizmiĆ/CROPIX

Rasadnik Prud je obiteljski obrt koji se bavi već dugi niz godina proizvodnjom sadnog materijala (sadnica maslina, sadnica agruma, voćnih sadnica, sadnica mediteranskog bilja, loznih cjepova i ukrasnog bilja). Svoju proizvodnju razvija na površini od osam hektara, od čega je 4000 m² plastenika i staklenika. Sadni materijal je visokokvalitetan i deklariran po važećim hrvatskim zakonima.

U posljednjih nekoliko godina Rasadnik Prud je vodeći po količini i kvaliteti sadnog materijala u Hrvatskoj.

Od 2002. godine poslovanje su proširili vrtnim centrom na površini od 5000 m², od toga 1000 m² staklenika i 300 m² trgovine.

U svojoj ponudi nudi veliki izbor vrtnog bilja (stablašice, ukrasno grmlje, četinjače, mediteransko bilje, trajnice, pokrivače tla, ukrasne trave, palme, kaktuse, sukulente i vodeno bilje), sobno bilje (zeleno bilje, cvatuće bilje, puzavci), balkonsko bilje (ljetnice, začinsko bilje...), ukrasne posude (plastične, betonske, keramičke, metalne, kamene, od drva, stakla i terakote), vrtnu opremu, hobi program za vrtlarstvo, a ovdje možete dobiti i stručne savjete i usluge.

image

Staklenička i proizvodnja na otvorenom Rasadnika Prud

Obiteljski posao, koji je započeo rasadničarstvom, nastavljen je u vinogradima, i to u najmlađem hrvatskom vinogorju, u Komarni. U ekstremnim uvjetima uzgoja loze zbog velike strmine, krša i kamena vapnenca, koji upija vodu, plavac mali fantastično rađa i daje vrhunsko vino.

– Proizvodnja voćnih sadnica je prije svega jako skup posao. Ciklus traje dvije godine i tu je najveći problem ili raskorak. Voćari čekaju natječaje kako bi se prijavili na EU fondove, što je dobro, ali onda slijedi vrijeme čekanja hoće li i kada će proći – ističe Mate Volarević iz obiteljskog Rasadnika Prud iz Metkovića.

Mate Volarević je ujedno i predsjednik Hrvatske udruge rasadničara. U tako dugom proizvodnom ciklusu puno toga može poći po zlu. Prije svega, riječ je o otvorenoj proizvodnji pa i mogućnosti da zbog vremenskih nepogoda sve propadne.

– Bilo bi dobro da sve što se proizvede u Hrvatskoj bude i posađeno kod nas, ali valja znati da smo ulaskom u EU otvoreno tržište na kojemu također možemo konkurirati. Kvaliteta našeg sadnog materijala pokazala se jako dobrom, pa je tražen i u zapadnim državama, koje su daleko ispred nas u rasadničarskoj proizvodnji. Rasadnik Prud inače je najpoznatiji po sadnicama maslina i agruma koje i izvozimo od Albanije do Italije, BiH, Srbije, Crne Gore – govori nam Mate. Glavni izvozni hit u sadnom materijalu su sadnice maslina koje se izvoze u BiH. Za Crnu Goru idu podjednako agrumi i masline, kao i za Italiju. Zanimljivo je da se i u Srbiju izvoze sadnice agruma.

image
Ante Cizmic/CROPIX
image
Ante Cizmic/CROPIX

Mate ističe da se u današnje vrijeme većina rasadničke proizvodnje proda hobistima i čak 60 posto sadnica se proda u maloprodaji.

Zanimljivo je da Rasadnik Prud ima i proizvodnju takozvanih intenzivnih sorti maslina. Riječ je o posebnim španjolskim sortama oliana, lecciana, arbequina, arbosana i drugima koje svoje mjesto sve više nalaze u modernome maslinarstvu. Na jedan hektar se može zasaditi i do 1500 takvih maslina, što je iznimno važno u intenzivnoj proizvodnji maslina i maslinova ulja.

image
Ante Cizmic/CROPIX

Rasadnik Prud danas je u kompletnosti ponude sigurno rasadnik broj jedan u Hrvatskoj. I sigurno najveći rasadnik u Hrvatskoj što se tiče mediteranskog materijala, mandarina, limuna, smokava, kivija, šipaka.

Nekad im je tržište bila samo Hrvatska, a danas izvoze u sve susjedne zemlje, od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore do Italije

23. travanj 2024 00:15