StoryEditorOCM

izborna skupštinaVrhunske ocjene za imotska vina: ‘Lepršava kujundžuša sada može na svaki svjetski stol‘

Piše Braco Ćosić
1. lipnja 2022. - 11:24

Izbornom skupštinom i biranjem novog predsjednika, kao i podjelom diploma za najbolja vina u prošloj godini, imotski vinari i vinogradari zaključili su još jednu uspješnu etapu.

Na sjednici je dominirala tema prve klonske sadnje autohtonih sorti kujundžuše i trnjaka, te dogovor o daljnjoj suradnji između vinara.

Za novog predsjednika udruge “Cvit razgovora” izabran je mladi vinar Tomislav Jerković, dipl. ing., iz Runovića.

Nakon skupštine upriličena je tradicionalna podjela diploma najbolje ocijenjenim imotskim vinima za prošlu godinu i neke prijašnje.

Enologinja Mirela Babić, koja je uz druge stručnjake i ocjenjivala vina, bila je vrlo precizna na samom početku podjele priznanja, posebno kad je apostrofirala kvalitetu kujundžuše.

– Mogu kazati da je kujundžuša pokazala jako dobre rezultate svih ocjenjivača, kako u buteljama, tako i u konkurenciji otvorenih vina. To je sada prekrasno lepršavo bijelo autohtono vino i nigdje ga se u svijetu ne može dobiti osim ovdje u imotskom vinogorju. Sada je zadatak na vinarima da kujundžušu takvu i zadrže, jer u tim se bocama osjeti cijeli njihov jednogodišnji, ali i višegodišnji trud. Svi uzorci kujundžuše dobili su izvrsne ocjene i od mene i mojih kolega. Imoćani se ne mogu posramiti tog vina nigdje na svijetu i može ići na svaki stol.

Najvažnije je to što se sada i mladi potomci vinogradara osposobljavaju, završavaju visoke škole i vraćaju se u djedovske podrume – ustvrdila je Babić.

– Smatram da će i naši idući projekti dati rezultate. Počeli smo s klonskom sadnjom autohtonih sorti hvatajući zadnji vlak u tom klonskom selekcioniranju u Hrvatskoj, ali mislim da ćemo postići dobre učinke. Veliki je posao i pred našom udrugom, ali vjerujem u vinare i vinogradare, i vjerujem da će kujundžuša i trnjak biti itekako cijenjeni na svjetskoj sceni vrhunskih vina – kazao je Jerković.

28. travanj 2024 05:33