StoryEditorOCM

NOĆNJAK 2023.U tučepskom hotelu Alga u organizaciji Zadružnog Saveza Dalmacije otvoren 25. Međunarodni susret maslinara i uljara

Piše Dijana Turić
30. ožujka 2023. - 22:13

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije Dalmika i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića u tučepskom hotelu Alga, u četvrtak je otvorena jubilarna 25. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak. Svečanost je započela otvaranjem Sajma maslinarstva i uljarstva na kojem su svoj asortiman proizvoda i usluga predstavile brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Riječ je o predstavljanju opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, izložbe maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom Hrvatski otočni proizvod te vođene degustacije i prezentacije nagrađenih djevičanskih maslinovih ulja kao i onih s defektima. Potom su ispred hotela Alga župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i izaslanik premijera RH Tugomir Majdak zasadili spomen maslinu Noćnjak 2023. godine. Odmah je uslijedilo i svečano otvorenje manifestacije na kojoj su uz župana Bobana i premijerova izaslanika Majdaka te predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenka, nazočili izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević, tučepski načelnik Ante Čobrnić, direktor TZ Tučepi Ivo Mravičić i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu dobilo je sedam maslinara, novinarka, Općina Tučepi te Poljoprivredno-braniteljska zadruga iz Kaštel Sućurca. Priznanje ‘‘Branko Škarica‘‘ za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dobio je Ivica Vlatković iz Novigrada. Priznanje ‘‘Pavle Bakarić‘‘ za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dobio je Marko Vučetić iz Zagreba, a međunarodno priznanje ‘‘Cavaliere olio d‘oliva‘‘ za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu, a koje dodjeljuje Baldasar d.o.o. iz Splita, dobio je Tomislav Market s Mljeta.

Priznanja Drveničaninu i 90-godišnjem Makaraninu

Priznanje ‘‘Marko Vrsalović‘‘ za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dobio je Antun Market s Mljeta, a priznanje ‘‘Joško Niskota‘‘ dodijeljeno je uzornim maslinarima Ivi Gojunu iz Drvenika i Jakovu Lovreti iz Makarske. Gojun je uzgojem maslina nastavio tradiciju kraja i postao zaljubljenik u ovo ‘‘sveto stablo‘‘ pa danas ima u rodu oko 300 maslina na širem području Drvenika, a maslinar iz Makarske Jakov Lovreta, ima 90 godina i još je aktivan u maslinarstvu pa sa sinovima Žarkom i Antom održava maslinik s 300 maslina u Kotišini. U njegovom masliniku ima mladih maslina koje je on sadio, ali i onih koja imaju i više od 200 godina. Lovreta s ponosom često ističe da je tečaj branja i održavanja maslina položio sa 18 godina, kada je tadašnji inženjer Malešević po selima održavao ‘‘kursove‘‘. Danas je vjerojatno najstariji aktivni maslinar u Hrvatskoj, a možda i šire, koji još uvijek vozi automobil. Priznanje je dodijeljeno poljoprivredno-braniteljskoj zadruzi Lintar iz Kaštel Sućurca, a priznanje ‘‘don Ante Alfirević‘‘za unaprjeđenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, osobito maslinarstva i uljarstva, dobio je Milivoj Bratinčević iz Kaštela.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Priznanje ‘‘Zlatno pero Noćnjaka‘‘ za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija, uručeno je Mirti Milas iz Osijeka. Urednici i novinarki Emisije za selo i poljoprivredu, jedne od najdugovječnijih i najslušanijih emisija koja se svake nedjelje emitira na 1. programu Hrvatskoga radija. I na koncu je priznanje ‘‘Zlatna Amfora Noćnjaka‘‘ za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području, dobila Općina Tučepi u kojoj je 30,90 hektara poljoprivredne površine pod maslinicima. Nakon svečanog dijela, održan je okrugli stol na temu ‘‘Maslina i klimatske promjene“ Sveučilišta u Splitu.

image
Ivo Ravlić/Cropix

O ulozi masline u sakupljanju CO2 govorio je prof.dr.sc. Frane Strikić, o nepesticidnim metodama u zaštiti masline, maslinare i uljare je podučio doc.dr.sc. Mario Bjeliš, o politikama i mjerama prilagodbe klimatskim promjenama u maslinarstvu govorio je doc.dr.sc. Josip Gugić, dok je o ulozi Dalmatinske energetske agencije u poljoprivredi, predavanje održao doc.dr.sc. Vedran Poljak. Nakon radnog dijela uslijedila je zabavna večer uz prezentaciju vina vinara Splitsko-dalmatinske županije.

27. travanj 2024 03:19