StoryEditorOCM

NOĆNJAK 2023.Šampion maslinovih ulja je Bovan iz Nadina

Piše Dijana Turić
2. travnja 2023. - 09:33

Posljednjeg dana Noćnjaka 2023. održana je svečana dodjela priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline. Tako je na završnoj večeri podijeljeno sedam pehara, a šampion kvalitete pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja je tvrtka Bovan d.o.o. Nadin iz Zadarske županije, koja je nagrađena za ekstra djevičansko maslinovo ulje mati sljubljenih sorti.

Kako je kazao Neven Klinac iz Bovana, velika je čast biti šampion Noćnjaka, mada su im ulja već afirmirana sve do Dubaija, ali posebna je čast dobiti pehar podno Biokova u Dalmaciji.

image

Nagrađeni dvojac iz tvrtke Bovan d.o.o.

Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je OPG Radoslav Županović iz Kruševa, dok je pehar za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio OPG Olea Istra iz Funtane i to za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino. Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Domen Drufovka, Podsabotin iz Slovenije za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Pehar za najbolji prehrambeni proizvod od masline dobila je tvrtka Vilma slastice iz Raba za proizvod Hrvatska u čokoladi s maslinovim uljem, a priznanje za najbolji kozmetički proizvod od masline dobila je tvrtka Lisjak d.o.o. Koper, Slovenska Istra.

image

Nagrađeni Rade Županović

Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

I na kraju, pehar za najbolji proizvod od maslinovog drva dobio je obrt Tatiana iz Raba za nakit feta masline. Na svečanosti su uručene zlatne, srebrne i brončane diplome za proizvod od drva masline, kozmetički te prehrambeni proizvod s maslinovim uljem kao i četiri brončane, 20 srebrnih i čak 79 zlatnih medalja.

Inače, na natjecanje se prijavilo 107 pakovina i 43 proizvoda od masline, a nazočne maslinare i uljare pozdravio je Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije. Kako je kazao Bašić, prije 25 godina bilo je puno manje maslina, a kvaliteta ulja bila je upitna pa se takvo ulje nije moglo ni prodati ni pokloniti. Sada, na jubilarnom 25. Noćnjaku, kvaliteta ekstra djevičanskih maslinovih ulja je na zavidnom nivou, a naša ulja su među najboljima u cijeloj Europi čemu je Noćnjak sigurno dao svoj doprinos.

Inače, treći dan manifestacije Noćnjak 2023., koja se održala u hotelu Alga u Tučepima, započeo je studijskim obilaskom terena uz praktično maslinarstvo pa su maslinari i uljari u jutarnjim satima šetali uz more do maslinika tučepskog hotela Neptun gdje je održana prezentacija poljoprivredne mehanizacije tvrtke Entrada i poljoprivrednih dronova tvrtke Agrigentum. Potom je uslijedio ukrcaj u brod Makarski Jadran i isplovljavanje na pučinu i sve je to bila opuštajuća plovidba uz obalu s pogledom na maslinike uz prigodni program i domjenak. U večernjim satima je održan Masterclass Gastro Ekspert – Maslinovo ulje u organizaciji tvrtke Gastro ekspertiza pod parolama ‘‘Otključajte tajna vrata okusa i mirisa maslinovih ulja i hrane‘‘ i ‘‘Naučite odabrati kvalitetu‘‘.

Jubilarni Noćnjak zaokružen je i ‘‘začinjen‘‘ Balom šampiona i zabavnom večeri uz prezentaciju vina Dubrovačko-neretvanske županije.

19. travanj 2024 19:23