StoryEditorOCM

PETA PREPORUKASavjetodavna služba: Oblica je spremna za branje, randmani će biti dosta niži od prošle godine!

Piše Tihana Marović
23. listopada 2024. - 09:56

Objavljena je Peta preporuka  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, odnosno Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u sklopu projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“.

Cijelu preporuku pročitajte na stranicama Ministarstva , a mi donosimo važan dio:

- U budućem tjednu očekuju se još nešto padalina ali ništa značajno, maslina se nakupila maksimalno sa vodom i kroz idućih desetak dana uz povoljnije vremenske uvjete, očekuje se postepeno sušenje ploda i povećanje randmana u uljarama.

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u većem dijelu uzgojnog područja Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području većeg dijela Dalmacije sorta oblica spremna je za branje!

Oblica je spremna za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. Za ovu godinu taj termin je nešto raniji, a očito su pogodovale uravnotežene padaline u svim fenofazama biljke. Očekivani randmani biti će dosta niži od prošle godine. Kretat će se od početnih 12 posto pa na više kako vrijeme bude odmicalo.

Napomena: svima onima kojima je sorta masline oblica prerodila i sitnija je po veličini, s berbom mogu krenuti i desetak dana kasnije!

Sve ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje. Nisu za berbu! - stoji u Preporuci. 

23. listopad 2024 09:56