StoryEditorOCM

LED JE PROBIJENPrve medalje za crnogorska ulja u New Yorku: sinergija je donijela uspjeh, kvaliteta je potvrđena, a dio zasluga ide i ‘Maslini‘

Piše Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar
11. srpnja 2022. - 07:43

"Led je probijen", prve internacionalne medalje su stigle u Crnu Goru i kvalitet crnogorskog maslinovog ulja je potvrđen.

Sinergijom maslinarskih organizacija, lokalnih samouprava te uzornih maslinara na najvećem svjetskom takmičenju u kvaliteti maslinovog ulja u Njujorku potvrđen je vrhunski kvalitet crnogorskih maslinovih ulja.

Crnogorski maslinari su na ovom prestižnom takmičenju osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Maslinar i uljar iz Buljarice (Opština Budva) Stevo Davidović je za kvalitet svojeg ulja dobio zlatnu medalju, dok su ulja Barske uljare "Barsko zlato" i porodice Veselina Vulićevića iz Bara dobila srebrne medalje.

image

Zlatna medalja za maslinovo ulje Davidović

Rukovodstvo Društva maslinara Bar je po uzoru na maslinarske prijatelje iz Dalmacije pokrenulo inicijativu i uspješno povezalo maslinare koji proizvode vrhunska maslinova ulja, Prvi crnogorski panel za senzorsku ocjenu kvaliteta i opštine koje su bile spremne da financijski pomognu maslinarima i omoguće im učešće na takmičenju u Njujorku.

Na cirkularno pismo i poziv da financijski pomognu maslinarima koje je Društvo maslinara Bar uputilo predsjednicima primorskih opština, glavnog grada Podgorice i gradske opštine Tuzi potvrdno su odgovorili predsjednici opština: Bar, Budva, Kotor, glavnog grada Podgorica i gradske opštine Tuzi.

Nakon prikupljanja uzoraka maslinovog ulja, Društvo maslinara Bar je u suradnji sa Prvim crnogorskim panelom organiziralo "interno takmičenje" kako bi se izabrala ulja koja će biti poslata u Njujork.

image

Barsko zlato srbrno u New Yorku

Biotehnički fakultet je za ovu svrhu besplatno uradio kemijsku analizu uzoraka, dok je i Prvi crnogorski panel takođe besplatno uradio senzorsku ocjenu kvaliteta. Izabrana su najbolja ulja, a kvalitet rada Prvog crnogorskog panela su potvrdile nagrade u Njujorku, u velikom procentu su se poklopile ocjene koje su ulja dobila u Njujorku sa ocjenama crnogorskog panela.

Osvojene medalje i priznanja za kvalitet su na ponos kako maslinarima – proizvođačima tako i cijeloj crnogorskoj javnosti. Jedna zlatna i dvije srebrne medalje su veliki uspjeh za malu Crnu Goru i ovo je istorijski trenutak jer smo se ovim uspjehom svrstali u red naprednih zemalja koje vode brigu o kvalitetu maslinovog ulja.

Inicijator učešća crnogorskih maslinara na takmičenju u Njujorku, Društvo maslinara Bar je pokazalo da se samo zajedno, sinergijom svih činilaca: maslinara, opština, Biotehničkog fakulteta, Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta i bez bilo kakvih predrasuda i zavisti može postići vrhunski uspjeh na internacionalnom nivou.

image

Maslinovo ulje Vuličević srebrno u NY

Ovdje treba navesti i stalnu podršku i savjete prilikom pripreme i slanja uzoroka koju su Društvu maslinara Bar pružili prijetelji iz Dalmacije posebno glavna urednica časopisa "Maslina" Meri Šilović i poznati novinar iz Zadra Nedjeljko Jusup.

Ovogodišnje obilno cvjetanje maslina obećava dobar rod i daje nadu da će i naredne godine biti još više vrhunskog ulja i, uz podršku opština i države, biti još više medalja na internacionalnim takmičenjima. 

22. travanj 2024 00:23