StoryEditorOCM

raport s jugaPred berbu u Crnoj Gori vlada optimizam: masline su dobro rodile, a plodovi su zdravi i krupni

Piše Amir Mačkić, dipl. ing. polj.
22. rujna 2022. - 07:58

Barski maslinari se pripremaju za radnu jesen. U posljednjih deset godina kod nas nije bilo visokog prinosa maslina, ali ova godina za sada (krajem 8. mjeseca dok ovo pišem) nagovještava da će biti drugačija od prethodnih.

Prinosa ima na svim lokalitetima u opštini, što raduje sve maslinare. Prinosi nisu jednaki na svim lokalitetima, maslinjaci bliže gradu Sveti Vić, Sutaš, Velemusi, Bartula, Džidžarin, Mirovica se procjenjuje da imaju rod od 50 - 60 %, dok maslinari Mrkojevića očekuju da prinos bude 70 - 80%.

Plod masline je zdrav i krupan, nema crvljivih plodova i to je ono što je najbitnije da bi dobili kvalitetno ulje po kojem smo poznati.

Sušno ljeto sa visokim temperaturama je pogodovalo razvoju ploda masline, što pokazuju i izvještaji o pregledu klopki i plodova za maslinovvu muhu koje sprovodi Biotehnički fakultet u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Maslinari se nadaju da će nam vrijeme ići na ruku te da ćemo već od polovine 10. mjeseca (u zavisnosti od lokaliteta i sorte) početi s berbom i preradom masline.

Potrebno je na vrijeme se pripremiti za berbu, obezbjediti radnu snagu koja je već godinama deficitarna, a od opreme pripremiti plastične gajbe, mreže, češljeve za mehaničko branje maslina ili tresače maslina.

Istaći ću bitnu stavku kod prerade: maslinari obratite pažnju na temperaturu miješanja tijesta koja ne smije biti veća od 28 stupnjeva.

Ulje čuvati u staklenim posudama ili inox posudama na tamnim mjestima i na temperaturi od 14 - 18 stepena.

Maslinarima savjetujem pravovremenu berbu, nakon berbe hemijski tretman sa bakarnim preparatom i đubrenje, kako bi se masline sačuvale od bolesti i pripremile za narednu sezonu.

Svi priželjkujemo visoke prinose, ali da bi do toga došli moramo uraditi neophodne korake, promjeniti neke navike koje ne idu na ruku razvoju masline.

Maslinjake moramo održavati čistim i urednim i u nerodnim godinama, ulagati u njih (osnovno i dopunsko đubrenje, rezidba, pravoremeni hemijski tretmani, navodnjavanje ukoliko postoje uslovi za to...).

Ova godina je potvrdila ono što su stari poljoprivrednici su govorili: "Od sušu išta, a od kiše ništa".

25. travanj 2024 12:57