StoryEditorOCM

NYIOOC 2024:Pakoštanci u New Yorku osvojili 5 od 80 medalja za Hrvatsku!

Piše Nedjeljko Jusup
14. svibnja 2024. - 18:00

Sve je isto kao lani. Povijest se ponavlja. Hrvatski maslinari su lani u "fotofinišu" izgubili drugo, a ove godine treće mjesto. U oba navrata pretekli su ih Španjolci, i to dan prije nego što su objavljeni konačni službeni rezultati. Tako smo ove godine na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition New York) umjesto na trećem završili na četvrtome mjestu. 

Najbolji po stopi uspješnosti

"Četvrto mjesto je uspjeh. Osvojili smo ga u jakoj konkurenciji, s puno manje uzoraka nego naši glavni konkurenti", prokomentirao je najnovije rezultate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija od sorte oblica dobio zlatno odličje.

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari. U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili su ukupno 80 nagrada, od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Ispred Hrvatske su plasirane samo Italija, SAD i u zadnji tren Španjolska. Podsjetimo, ocjenjivanje, certificiranje i objava rezultata započeli su 19. ožujka i trajali zaključno do 10. svibnja. Tijekom cijelog tog razdoblja, do pred sam kraj Hrvatska je držala treće mjesto.

Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili 217 uzoraka i osvojili 147 nagrada (97 zlatnih i 50 srebrnih). Prvi put na visoko drugo mjesto probile su se Sjedinjene Američke Države. Sa 140 prijava američki maslinari osvajaju 95 nagrada (62 zlatne i 33 srebrne). Treća Španjolska sa 124 uzorka na kraju, u finišu natjecanja osvaja 82 nagrade (62 zlatne i 20 srebrnih).

"Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bismo bolje prošli", kaže Vulin. Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima, zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države. U tom slučaju, s istim brojem zlatnih odličja (62) Hrvatska bi dijelila drugo mjesto s SAD-om i Španjolskom.

Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate potvrđuje da su hrvatski maslinari po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava i dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi 82 posto, dok Italija ima 68 posto uspješnosti, SAD 68 posto, Španjolska 66 posto, Grčka 52 posto, Turska 56 posto, Portugal 52 posto, Tunis 36 posto, Francuska 21 posto uspješnosti...

image


Po uspješnosti mi smo ispred svih

Doprinos maslinara Zadarske županije

"Mi nemamo velike površine ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije. Ali imamo tradiciju, sortiment, prirodan način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko ulje koje dobivamo hladnim prešanjem", poručuje Vulin.

Iz Pakoštana, uz Vulina, još su njih trojica osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina s uljem Olea Viola, Mario Barešić s robnom markom Skiper i OPG Lalin sa svojim Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači, četvorica Pakoštanca osvojila su pet od ukupno 80 hrvatskih odličja.

Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su i maslinari iz drugih mjesta u Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada s dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino,  OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku s robnom markom Nai 3.3, zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom iz maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida s robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selection od sorti oblica, istarska bjelica, leccino, buža, frantoio, ascolana tenera i carolea.

"Možemo biti zadovoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku", kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: "Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu". Uspjeh je tim veći ako se zna s kakvim su se sve problemima naši maslinari borili u 2023. maslinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika. "Sve se to odrazilo na količinu, kao i kvalitetu maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja", istaknuo je Vlatković.

Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila ukupno 15 nagrada, što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinova ulja u Hrvatskoj.

Situacija u maslinicima je obećavajuća

Vlatković je kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljan dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine.

"Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku", poručio je Ivica Vlatković, kojega smatraju najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju da "žive za dan" da Hrvatska na NYIOOC-u osvojiti još više nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinova ulja. Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima možda im se snovi ostvare već iduće godine, na NYIOOC-u 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD-a, Španjolske, Portugala, Grčke, Turske i ostalih maslinarskih velesila.

image

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan je doprinosom maslinara Zadarske županije

Dr. Ivica Vlatković: Nova potvrda izvrsnosti hrvatskih ulja

Nakon NYIOOC-a 2024. godine hrvatski maslinari imaju još jednom potvrdu izvrsnosti kvalitete svojih maslinovih ulja na globalnoj razini.

U New York dolaze ulja iz cijelog svijeta gdje se masline uzgajaju. Po tome je NYIOOC jedinstven na svijetu. On za mene zbog toga predstavlja svake godine svjetsko prvenstvo u ocjenjivanju kvalitete proizvedenih maslinovih ulja, na globalnoj razini hrvatska maslinova ulja godinama potvrđuju visoku kvalitetu po broju poslanih, a nagrađenih ulja.

To znači da Hrvatska posebno po zlatnim medaljama stoji ravnopravno s najvećim svjetskim proizvođačima maslinovih ulja, ove godine to su Španjolska i SAD.

Po broju stabala maslina Hrvatska ima oko 5 milijuna, a sama Španjolska oko 350 milijuna stabala maslina. To nam govori da su hrvatski maslinari posvećeni postizanju kvalitete svojih proizvoda. Po mojem mišljenju, zasluga za to je u: 1. individualnom pristupu i uzgoju onoliko stabala maslina o kojima se možeš dobro brinuti i s njima postizati visoku kvalitetu; 2. stručnoj edukaciji kroz regionalne i županijske udruge; 3. kvalitetnim uljarama s dovoljnim kapacitetima da se preradi isti dan ono što se pobere; 4. educiranim panelima i panelistima koji vode degustacije i ukazuju na eventualne greške; 5. brojnim lokalnim i nacionalnim manifestacijama na kojima veliki broj maslinara u jakoj nacionalnoj i lokalnoj konkurenciji testira svoja proizvedena ulja.

Kad bi bar još jedna polovina hrvatskih maslinara poslala svoja ulja na NYIOOC, siguran sam da bi uduplali zlatne medalje i tako svima pokazali  koliko je Hrvatska otišla daleko u proizvodnji vrhunske kvalitete.

11. lipanj 2024 15:43