StoryEditorOCM

održivi razvojOtočani se kući vratili s pregršt priznanja i dokazali kako se upornost isplati: 'Hvala svim bodulima koji ostaju na ognjištima svojih predaka'

26. listopada 2017. - 17:26
Boris Buratović, pčelar iz Staroga Grada - Farosa

Hvarski poljoprivredni proizvođači vratili su se s pregršt priznanja iz Preka na otoku Ugljanu, gdje je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac dodijelila oznaku kvalitete za 141 "Hrvatski otočni proizvod" (HOP).

O velikoj uključenosti Hvarana u taj projekt svjedoči to što je oznake HOP-a dobilo 12 proizvođača za gotovo 40 proizvoda i proizvodnih linija.

Najviše ih je s područja Općine Jelsa - OPG Krunoslav Peronja iz Jelse (4), Udruga "TRIM" iz Vrboske (9), OPG Ante Mateljan iz Zastražišća (1), OPG Nikola Matković iz Vrboske (5) i OPG Grgo Lučić iz Zastražišća (1), a slijede ih oni koji administrativno pripadaju Gradu Starome Gradu - OPG Katija Stančić iz Dola (3), te OPG Boris Buratović (3), OPG Stivena Mateljan Paina (4), OPG Berislava Ćurčin (3) i Udruga "Faroski kantadur"' (1), svi iz drevnoga Farosa.

Nešto je manja zastupljenost evidentna na području Grada Hvara, jer su među dobitnicima tek dvije žene, odnosno OPG Marija Tudor Šore iz Milne (3) i OPG Maja Zaninović iz Sv. Nedjelje (2), dok nositelja oznake s područja Općine Sućuraj uopće nema.



Eto, još jedan razlog više da se i na tom području nešto učini jer je projekt ponajviše fokusiran na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije, te poticanja i reafirmiranja tradicionalnih, ali i inovativno-inovacijskih otočnih proizvodnji, što je istočnom dijelu škoja zbog dugotrajne i sveopće zapostavljenosti nekako najpotrebnije.

- Dobra iskustva vezana uz projekt HOP svakako treba proširiti na cijeli škoj. I ne samo to, čuli smo za ideju da će na sličan način i ostalim hrvatskim regijama, osobito u Slavoniji, biti omogućeno brendiranje njihovih autohtonih proizvoda. To je zaista pozitivno, a i zadarski župan Božidar Longin je u Preku zahvalio svim bodulima koji ostaju na ognjištima svojih predaka i što kroz spomenuti projekt sebi i obiteljima nastoje osigurati pristojan život - kazao je Boris Buratović, koji se unatoč svim nedaćama koje posljednjih godina pogađaju hrvatske pčelare s Ugljana kući vratio čak s tri oznake HOP-a za svoje pripravke i kolače od meda. 

15. travanj 2024 10:09