StoryEditorOCM

akcijski plan za euNa snagu stupila nova pravila za ekološku proizvodnju, trebala bi osigurati pravedniju konkurenciju za poljoprivrednike i veće povjerenje potrošača

Piše Maslina/Agroklub
5. siječnja 2022. - 11:38

Novi zakonski okvir koji regulira ekološku poljoprivredu u Europskoj Uniji stupio je na snagu 1. siječnja 2022. godine, objavila je Europska komisija. 

Naime, taj sektor brzo raste, a nova uredba osmišljena je tako da osigura pravednu konkurenciju za poljoprivrednike uz sprječavanje prijevara i održavanje povjerenja potrošača.

Čitav je niz rješenja koja će pomoći i olakšati funkcioniranje ekološkim proizvođačima, ali i dati sigurnost potrošačima. Nova se pravila prvenstveno odnose na ona u proizvodnji, sustav kontrole, proizvođače u trećim zemljama, listu proizvoda i slično, piše Agroklub.

Pojednostavit će zakonsku regulativu kada je u pitanju proizvodnja kroz postupno ukidanje brojnih iznimaka i isključivanja. Ono što je bitno napomenuti je da će sustav kontrole biti ojačan zahvaljujući strožim mjerama predostrožnosti i provjerama duž cijelog lanca opskrbe.

image
Vojko Bašić/Cropix

Novost je i da će se pooštriti odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja koji će se morati pridržavati istim pravilima kao i ekološki proizvođači u EU. Također, proširena je lista proizvoda (sol, pluto, pčelinji vosak, lišće vinove loze, palmina srca) i imat će dodatna pravila proizvodnje (npr. jeleni, zečevi i perad).

Nadalje, za male poljoprivrednike certifikacija će biti lakša zahvaljujući novom sustavu grupnog označavanja. Također, primjenjivat će se ujednačeniji pristup smanjenju rizika od slučajne kontaminacije pesticidima, a postepeno će se ukidati izuzeća za proizvodnju u razgraničenim gredicama u plastenicima.

Što donosi akcijski plan?

Još u ožujku 2021. godine Komisija je pokrenula ekološki akcijski plan za EU koji predviđa postizanje cilja Europskog zelenog dogovora od 25 posto poljoprivrednog zemljišta pod ekološkom poljoprivredom do 2030. godine. On se pak sastoji od 23 akcije podijeljene u tri cjeline. U prvoj je cilj stimulirati potražnju i osigurati povjerenje potrošača, drugoj potaknuti konverziju i ojačati cijeli lanac vrijednosti i posljednjoj bi ekološka proizvodnja trebala poboljšati doprinos održivosti okoliša. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Stoga će Komisija dodatno poboljšati doprinos ekološkog sektora održivosti i ekološkim izazovima kroz aktivnosti usmjerene na smanjenje klimatskog i ekološkog otiska, povećanje genetske bioraznolikosti i povećanje prinosa, razvoj alternativa spornim inputima i drugim sredstvima za zaštitu bilja, poboljšanje dobrobiti životinja i učinkovitije korištenje resursa.

Podsjećamo, novi set pravila za ekološku poljoprivredu, odobren 2018. godine nakon dugogodišnjih pregovora između zastupnika u Europskom parlamentu i ministara poljoprivrede, osmišljen je kako bi osigurao pošteno tržišno natjecanje, istodobno spriječio prijevare i održao povjerenje potrošača u sektor koji se brzo mijenja i raste. 

Nova je uredba prvotno trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2021., ali je zbog pandemije dogovorena odgoda do 1. siječnja 2022. 

19. travanj 2024 19:23