StoryEditorOCM

zdravlje na prvom mjestuEuropska komisija nije pokleknula pod pritiscima: ‘Smanjenje količine pesticida od 50 posto do 2030. sada postaje zakonsko‘

Piše Olgica Ivić Grizelj
24. lipnja 2022. - 09:26

Objavljivanje nacrta "Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja" s ciljem smanjenja pesticida za 50 posto do 2030. pokazalo je da Europska komisija nije pokleknula pod pritiscima država članica koje su se protivile obvezujućim ciljevima.

– Prijedlog Uredbe nije idealan, i dalje treba mnogo raditi na poboljšanju odredbi, no pozdravljamo objavu, koja je, nakon odgode 23. ožujka ove godine, ponovno bila dovedena u pitanje zbog pritiska agroindustrije, kao i dvanaest država članica, među kojima je i Hrvatska – kazala je Natalija Svrtan, predsjednica udruge "Zemljane staze" te dodala:

– Prema informacijama iz Europske komisije, ovako snažno lobiranje prije objave nacrta nekog zakonodavnog teksta je rijetkost, agroindustrija je radila neviđen pritisak na Europsku komisiju kako bi se ponovno odgodilo objavljivanje Uredbe, ili kako bi se barem njezine odredbe razvodnile, a na štetu građana i na štetu okoliša i prirode. Poljoprivredni lobi iskoristio je krizu u Ukrajini kako bi izvrtanjem činjenica i zastrašivanjem onemogućio postavljanje temelja za konačno smanjivanje upotrebe ovih opasnih kemikalija – kazala je Svrtan.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan pozdravila je novi prijedlog zakona o održivoj upotrebi pesticida koji je dan ranije predstavila Europska komisija. Radi se o propisima i smjernicama kojima se do 2030. želi za 50 posto smanjiti rizik od kemijskih pesticida, što je jedan od glavnih ciljeva EU strategije "Od polja do stola".

– Čestitam Europskoj komisiji koja je ispunila obećanje da će zaštititi zdravlje građana i okoliš! Zadnjih mjeseci su bili izloženi snažnom pritisku i lobiranju država i industrije da se odustane od obveznih ciljeva smanjenja. No, nismo ni mi sjedili na ušima, upozoravali smo i razotkrivali pokušaje da se zakon razvodni i odgodi. Najvažniji dio zakona je što cilj za smanjenje od 50 posto do 2030. od političkog postaje zakonski, što je bio jedan od mojih prioriteta tijekom rada na strategiji "Od polja do stola" – kazala je Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za tu strategiju.

– Prijedlog uredbe Komisije postavlja jasna pravila za smanjenje uporabe pesticida, primjerice, obvezuje na uključivanje tzv. integrirane kontrole nametnika, dok zabranjuje upotrebu pesticida na javnim površinama gradova poput parkova i na zaštićenim područjima. Poljoprivredne metode, kao što su plodored, međuusjevi, potkulture ili korištenje otpornijih sorti, dovode do velikog smanjenja upotrebe pesticida. Zato prijedlog zakona podrazumijeva poticaje poljoprivrednicima da ih koriste, poput isplata iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike tijekom pet godina – napominje Borzan.

– Ovaj prijedlog je dobar, mijenja dosadašnju direktivu koja se nije dobro provodila. Trenutna pravila su državama članicama ostavljala velik manevarski prostor da ne čine ništa kako bi smanjile upotrebu kemijskih pesticida, što se, nažalost, i vidi kroz rezultate istraživanja o tragovima pesticida u hrani. Prijedlog zakona će doći na raspravu u Europski parlament, gdje ćemo zatvoriti potencijalne rupe u propisima i osigurati da ispuni svoju svrhu – najavila je hrvatska europarlamentarka.

Borzan je u Hrvatskoj provela veliko istraživanje javnog mnijenja, u kojem je jedno od pitanja bilo podržavaju li građani smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane.

– Čak 91 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što pokazuje da je svijest građana o utjecaju pesticida na zdravlje i okoliš velika. Slično razmišljaju građani u cijeloj Uniji i na nama je da ih čujemo i djelujemo! – kazala je Borzan.

I na koncu dodajmo i ovo.

– Tvrditi da je kriza u Ukrajini prijetnja sigurnosti hrane i da održivost znači manje hrane je neodgovorno – rekao je na konferenciji potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

06. veljača 2023 17:33