StoryEditorOCM

OPTIMALNO VRIJEME BERBETako je govorio Mirko Gugić: Maslinari, oprez! Nekad šara vara...

26. listopada 2017. - 10:41

Nema vječnih, neupitnih, nepromjenjivih pravila. Barem kad je maslina u pitanju. Maslina svim istraživanjima usprkos, i domaćim i svjetskim, ostaje enigma. Kada je pravo vrijeme za berbu, zašto će i kada više ploda dati,... samo su neka od pitanja na koje i ima i nema odgovora. Neka pravila se drže kao sigurna da bi se onda ispostavilo da baš i nije tako.

Jedno od njih je da maslinu treba brati kada plod počinje mijenjati boju. A što ako se plodovi nikad ne prošaraju, ostanu zeleni a već su sigurno zreli?

- Ta teza da se plodovi beru kad uhvate šaru je zastarjela i zapravo ne funkcionira – veli prof. dr. sc. Mirko Gugić.

U nastavku donosimo posljednji intervju velikog maslinarskog znalca.

Koga ćemo sada zvati u pomoć? Odlaskom Mirka Gugića u hrvatskoj maslinarskoj priči ostat će velika praznina

'Profesor maslinarstva' Mirko Gugić otkriva nepoznate detalje iz bogate karijere: Istrani su me optužili da sam im sve pokvario, a Talijani su nam htjeli oteti oblicu

Dr. sc. Mirko Gugić: Ovako rana berba nije normalno stanje Dalmacije



- Ima situacija da plod nikako ne mijenja boju od zelene, a sigurno je već zreo i spreman za berbu. Nekad se indeks zrelosti ploda masline radio po pigmentaciji kožice i mesa. U kožici su tri boje, a u mesu osam boja. I po toj pigmentaciji, toj boji, predviđala se količina ulja u plodu masline.

Međutim to ne mora uvijek biti tako. Može izostati pigmentacija ploda te godine. I onda je indeks pigmentacije 0, a maslina je zrela i spremna za berbu. Tako je bilo lani 16. studenoga, imam sliku tih plodova oblice u svojoj knjizi „Maslina i proizvodi“.

Maslina je bila tehnološki zrela, optimalna za berbu, a apsolutno nije pigmentirala. Ostala je žuto-zelene boje. Postoji i pojava prisilne ili lažne pigmentacije, kada maslina recimo zbog suše ili drugih razloga promijeni boju, a zapravo nije za berbu.

- Maslinari promjenu boje kožice ploda drže čvrstim i neupitnim signalom za početak berbe...

- Maslinari su to pravilo koristili kao „pravilo u pomoć“, međutim to danas nije potrebno jer postoje metode kojima se sigurno može utvrditi optimalno vrijeme berbe.

- Da pojasnimo: što u stvari znači optimalno vrijeme berbe?

- To je vrijeme, trenutak u kojem maslina ima u plodovima najviše ulja, i to najkvalitetnijeg ulja harmoniziranog u samom plodu. I takva berba je najkvalitetnija i za maslinara, ali i za samu maslinu. Ne voli maslina kad je se bere prezrelu, ali niti nedozrelu.

O ovoj temi prof. dr. sc. Mirko Gugić završio je vrijedno istraživanje, projekt „Određivanje zrelosti maslina za berbu ulja“ koji mu je pomogla realizirati Splitsko-dalmatinska županija. Istraživanjem je pratio stvaranje ulja u nekoliko sorti i odredio optimalno vrijeme njihove berbe.

- Od 12. kolovoza uzimao sam uzorke plodova svakih 10 dana i sad sam već zaključio ispitivanje. Pratio sam kako se u plodu rađa ulje. I to kod nekoliko sorti.



Jedan od zanimljivih zaključaka istraživanja je da se lastovka s Korčule već 1. listopada mogla brati, već tada je imala 21 posto ulja u sebi, a uopće nije pigmentirala. Na osnovu svog iskustva i ovog istraživanja te potencijala koji određena sorta ima ja već sad mogu sigurno zaključiti kada će ove godine biti optimalno vrijeme berbe za tu sortu.

- Koje ste sve sorte istraživali?

- Uzimao sam plodove mašnjače na terenu u Korlatu kod Benkovca, krvavice u Bratiškovcima kod Skradina, lastovku na Korčuli, šoltanku-levantinku na Šolti, a oblicu na dva mjesta iz dva uvjeta uzgoja navodnjavanog i nenavodnjavanog maslinika, jednog u Tinju kod Biograda i drugog ovdje u Splitu.

Nitko na svijetu nije ovakvo istraživanje radio, osim velikog pokojnog znanstvenika Maria Solinasa, koji je to istraživanje radio za dvije sorte iz Pescare.

- Što ste utvrdili za svaku pojedinu sortu, kada bi ih bilo najbolje brati?

- Lastovka s Korčule je već 1. listopada imala 21 posto ulja u sebi i može se odmah brati. U oblici iz Tinja ulje još raste, 1. listopada je imala u plodovima 9,8 posto ulja i treba je još pustiti i brati negdje od 25. listopada do 1. studenoga.

U oblici iz Splita je u to vrijeme 1. listopada bilo oko 15,5 posto ulja, više nego u Tinju jer je ona ovdje južnije. Treba je do berbe pustiti još desetak dana.



Krvavica je 1. listopada imala 9,68 posto ulja u plodovima, ali to njezino ulje pravilno raste i ona će do 1. studenoga stvoriti još barem 10 posto ulja. Mašnjača je kod mjerenja 1. listopada imala 16,77 posto ulja u plodu i treba je pustiti još bar malo, bar do iza 20. listopada.

U plodovima šoltanke-levantinke je bilo prvog dana desetog mjeseca oko 14 posto ulja i ne bi je trebalo brati prije 25. listopada.

- Je li ovo kalendar berbe samo za ovu godinu?

- Ovo je zapravo orijentacijski kalendar i za ovu i za iduće godine. I ako neke godine bude malo drukčije, ne može nikako biti velikih odmaka od ovih datuma.

Ovo je jako važno istraživanje jer naši maslinari preranom berbom gube godišnje, vjerovali ili ne, 100 milijuna kuna. Preranim branjem izazivaju takvu štetu i gubitke u maslinovom ulju koji su veći od elementarne nepogode, požara ili suše. Bespotrebno. I zbog toga je ovo istraživanje toliko važno.

Kada brati koju sortu

LASTOVKA S KORČULE
1. listopada

OBLICA IZ TINJA
25. listopada

OBLICA IZ SPLITA
1.-5. studenoga

KRVAVICA
1. studenoga

MAŠNJAČA
20. listopada

ŠOLTANKA - LEVANTINKA
25. listopada

26. travanj 2024 11:16