StoryEditorOCM

Beatrix i RudolfPar iz Austrije za Hrvatsku na prvenstvu u New Yorku osvojio 4 medalje! Tajna je u spoju hrvatskih i talijanskih sorti

Piše Nedjeljko Jusup
12. srpnja 2024. - 13:29

Na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku najviše nagrada za Hrvatsku do sada je osvojila tvrtka Avistria. Ove godine četiri (tri zlatne i jednu srebrnu), a od 2018., otkad se natječu, do danas ukupno 24 medalje, od kojih 20 zlatnih i četiri srebrne.

“Ponosni smo na naše uspjehe. Svaku od nagrada proslavili smo s prijateljima u Istri, Hrvatskoj i Austriji”, kažu vlasnici Avistrije Beatrix i Rudolf Nemetschke.

Od Sankt Wolfgang do Svetog Lovreča

Oni su Austrijanci, mjesto stalnog boravka im je Sankt Wolfgang, u austrijskoj regiji Sazkammergut, a maslinike imaju u Hrvatskoj, točnije u Svetom Lovreču, u hrvatskoj Istri. Tamo su prije devet godina kupili oko 85 hektara kvalitetne zemlje crvenice i na njoj oko 400 starih zapuštenih maslina, koje su odmah obnovili. U međuvremenu su posadili 1600 mladih stabala, uglavnom istarskih i odabranih talijanskih sorti. Maslinici se, zasad, prostiru na 35 hektara, a namjeravaju ih širiti, podizati nove nasade.

“Cilj nam je imati 15.000 stabala i uzgajati ih prema ekološkim standardima”, kaže Rudolf. Podsjeća na to da je Sveti Lovreč nekada bio sjedište mletačkog biskupa. Tu je, ističe, i “kamen temeljac austrijske carice Marije Terezije”. Položaj i kvaliteta tla prvorazredni su posebno za uzgoj maslina. Glavni je fokus na tipičnim istarskim sortama, kao što su buža, storta, karbonazza, rožignola ili istarska bjelica, a od talijanskih preferiraju leccino, frantoio, pendolino te itranu i amaurino.

image

Dio odličja iz New Yorka

Na pitanje tko sve sudjeluje u sadnji, uzgoju, rezidbi i berbi, Rudolf odgovara: “Imamo tim stručnjaka i radnika koji već godinama rade zajedno. Osobno se trudim sudjelovati u svim poslovima”, ističe najpoznatiji austrijski maslinar.

Tajna uspjeha Avistrijinih ulja je u tome što sve agrotehničke mjere provode pravodobno, uključujući i berbu. “Beremo u ranoj fazi zriobe, kad su plodovi najkvalitetniji. Od njih proizvodimo ‘zelena’, posebno pikantna, primjereno gorka, ali harmonična ulja s naglašenim voćnim okusima. Ulja su uglavnom monosortna, a proizvodimo i vrhunski cuvee Istarska kupaža”, otkriva Rudolf. Berbi i pravodobnoj preradi pridaju posebnu pozornost. Berba se dijelom obavlja ručno, dijelom pomoću ručnih tresača i mreža.

I Cuvee je dobio zlato

“Ulje koje proizvodimo isključivo je ekstra djevičanske kvalitete. Plodove odmah nakon što su ubrani prerađujemo u najsuvremenijoj uljari Pieralissi”, dodaje Rudolf. Ističe da se, počevši od kupnje zemljišta do pripreme tla i sadnje drveća, njihova uzgoja i njege, berbe, prerade, punjenja ulja, kao i kasnijeg skladištenja i transporta, Avistria financira iz vlastitog izvora. Beatrix i Rudolf rado se prisjećaju početaka sudjelovanja na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC (New York International Olive Oil Competition).

image

Beatrix i Rudolf s četiri od 24 nagrađena ulja

©2023 wolfgang stadler

“Prvu nagradu osvojili smo 2018. godine”, kaže bračni par Nemetschke. Od tada svake godine sudjeluju na prestižnom natjecanju. Do sada su njihova ulja robne marke Avistria osvojila ukupno 24 odličja (20 zlatnih i četiri srebrna). Posebno je odjeknuo uspjeh koji su postigli prošle godine. Sva ulja koja proizvode, i to Avistria Buza, Avistria Frantoio, Avistria Selina Mix, Avistria Leccino, Avistria Istrian Blend, Avistria Stara buža i Avistria Istarska bjelica, osvojila su nagrade.

“Sjajan je osjećaj osvojiti nagrade za sva ulja koja proizvodimo. Također, prvi put zlato za naš Cuvee Istrian Blend, koji je proteklih godina osvajao srebro”, kaže Rudolf.

Posebna čestitka za sedam osvojenih nagrada Avistriji je stigla od Marije Vučković, donedavne predsjednice Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. “Kao Austrijanci koji u Istri podižu nasade maslina, posebno smo ponosni na ovu čestitku!”, izjavili su Beatrix i Rudolf.

Ulja prodaju u Austriji

Ovaj njihov uspjeh naširoko je zapažen i ne kriju da im pomaže u marketingu. Nije ostao neprimijećen ni njihov najnoviji pothvat. U zahtjevnoj maslinarskoj godini, unatoč vremenskim nepogodama i štetnicima koji su negativno utjecali na kvalitetu i količinu ulja u Hrvatskoj, Avistria je proizvela vrhunska ulja koja su na natjecanju u New Yorku osvojila četiri nagrade.

“Zadovoljni smo. Ovo nam je nova motivacija za maslinarsku godinu koja je u tijeku”, kažu uspješni austrijski maslinari u Hrvatskoj. Zapravo najuspješniji. U konkurenciji najpoznatijih svjetskih brendova iz 30 zemalja svijeta na svjetskoj rang-listi koju je sastavio portal Oliveoilranking.org. američkog Olive Oil Timesa, oni po broju osvojenih nagrada zauzimaju visoko 12. mjesto, a od hrvatskih maslinara, s 24 osvojena odličja daleko su najuspješniji. Iza Avistrije su na 19. mjestu, sa po 16 osvojenih nagrada, Al Torcio i Oleum Maris, na 20. mjestu je OPG Ivica Vlatković s 15 nagrada. Na 23. mjestu su Stancija st. Antonio s 11, na 24. Uljara Vodnjan s 11, dok Ritossa maslinovo ulje, Sveti Ivan Vodice i Zlatna Šoltanka sa po 10 nagrada dijele 25. mjesto.

image

Maslinik u Svetom Lovreču

“Osvojiti najviše nagrada za Hrvatsku, koja je u samom svjetskom vrhu po kvaliteti svojih ulja, veliko je postignuće i čast za nas”, kažu Austrijanci Beatrix i Rudolf, vlasnici najuspješnije maslinarske robne marke u Hrvatskoj.

Svoje ulja Avistria uglavnom trži u Austriji, ali imaju kupce i u Istri. Razvijaju svoju marketinšku strategiju na temelju ciljane populacije potrošača, privatnih klijenata, restorana, hotela i pojedinih specijaliziranih trgovina. Prodaju i na webshopu. Bračni par Beatrix i Rudolf iz Austrije u sklopu imanja u hrvatskoj Istri planira i izgradnju nove seoske kuće s kušaonicom, uključujući i malu uljaru za preradu vlastitih maslina.

06. rujan 2024 13:00