StoryEditorOCM

randman između 11 i 16 postoOva godina ostat će im u lošem sjećanju: Bračani nikad ranije u berbu maslina

9. listopada 2018. - 15:49

Na Braču je nikad ranije počela berba i prerada maslina. Prve količine maslina prerađene su u uljari u Postirima, koja po tradiciji prva kreće s preradom.

Prvog dana prerađeno je 6 tisuća kilograma maslina, a randman je bio između 11 i 16 posto. Osim Postirana, Masline na preradu donijeli su i maslinari iz Sumartina i Milne. Na ranu berbu odlučili su se iz bojazni da zbog napada štetnika maslinove muhe maslina ne bi počela opadati, kao što je slučaj u Bolu gdje je taj nametnik na sorti oblica već pričinio velike štete.

– Otpale plodove mogao sam skupljati lopatom i mašurima – kazao je bolski maslinar Vojmir Cvitanić.

Prema riječima Ivice Stančića, direktora Poljoprivredne zadruge u Selcima, urod maslina na tom istočnom dijelu otoka je prepolovljen u odnosu na lanjsku, prosječno rodnu godinu, jer će se ubrati, tek, između 400 i 500 tona te uljarice. Izuzetak je, po njemu, jedino područje Sumartina na kojemu je maslina dobro rodila.

Slična situacija je i na području Postira, posvjedočila je direktorica tamošnje Poljoprivredne zadruge Ljerka Vlahović, dok je nešto bolji urod zabilježen na području Supetra i Miraca.

Pogon uljare u Postirima naplaćuje 1,10 kuna za kilogram prerađenih maslina što je isto kao i lanjske godine dok će se kilogram maslinova ulja otkupljivati po cijeni od 45 kuna za jedan kilogram. Ta cijena je za njihove zadrugare desetak posto povoljnija.

Dakle, ova godina ostat će većini bračkih maslinara u lošem sjećanju. Led, napadi mušice i moljca te dugotrajna suša učinili su svoje, pa će ovogodišnji urod biti mršav.

24. travanj 2024 17:07