StoryEditorOCM

završena cvatnjaObavijest maslinarima iz Šibensko-kninske županije: ako je plod veličine zrna pšenice, provedite zaštitu protiv moljca!

Piše Maslina
6. lipnja 2022. - 11:15

Maslina je u obalnom području Šibensko-kninske županije završila s cvatnjom, a plodovi su veličine cca 4 mm.

Praćenjem leta leptira 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima zabilježen je let srednjeg intenziteta, iznad praga štetnosti.

Preporuča se provesti zaštitu protiv navedenog štetnika u maslinicima u kojima je plod veličine „glavica šibice, zrno pšenice“.

Za suzbijanje gusjenica 2. cvjetne genetaracije maslininog moljca može se koristit jedan o d pripravaka čija je djelatna tvar:

Bacillus thuringiensis – BATURAD WP, BOBIT WP, DIPEL DF – dozvoljeni u ekološkojoj proizvodnji, a u maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:

spinetoram – DELEGATE 250 WG,

deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

fosmet – IMIDAN 50 WG

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja (NN 46/2022), a praznu ambalažu propisno zbrinuti.  

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 16.09.2022. u Primoštenu Burnom, Draga 6 (skladište), od 10:00 - 11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela (Dalmacija vino) od 13:00 - 15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Šibensko-kninska županija

16. ožujak 2023 21:25