StoryEditorOCM

svečano otvaranje‘Noćnjak 2022‘ započeo sadnjom drobnice te podjelom nagrada i priznanja: ‘Rast hrvatskih ulja na svjetskim ljestvicama treba iskoristiti i na tržištu‘

Piše Ivica Radić
6. svibnja 2022. - 08:05

Simboličnim činom sadnje masline u masliniku turističkog naselja "Svpetrvs hoteli", svečanim otvaranjem te podjelom nagrada i priznanja najuspješnijim pojedincima, udrugama i kolektivima u četvrtak navečer je u Supetru počeo s radom tradicionalni 24. po redu "Noćnjak 2022", Međunarodna manifestacija maslinara i uljara.

Ovo je treći put da je "Noćnjak" doplovio na Brač, koji s preko milijuna što obrađenih, a što neobrađenih maslina drži primat najmaslinarskijeg područja u Lijepoj našoj. Iako je na Braču dominantna sorta oblica u znak sjećanja zasađena je drobnica, autohtona hrvatska sorta koja je stigla iz Dubrovnika.

U kongresnoj dvorani "Svpetrvs hotela" Noćnjak je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića proglasio otvorenim njegov izaslanik Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta koji je kazao kako hrvatska maslinova ulja kontinuirano rastu na ljestvicama najboljih svjetskih maslinarskih ulja pa tu prednost treba znalački iskoristiti i na tržištu. Posebno ga raduje i što dalmatinski maslinari sve više sa svojim uljima izlaze na natjecanja i ocjenjivanja.

image
Ivica Radić
image
Ivica Radić

Na početku je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, pozdravio brojne goste i uzvanike, a nadasve maslinare. Iznio je i podatak da je na natjecanje stiglo 346 uzoraka u svim kategorijama te da će gotovo 80 posto njih ponijeti zlatnu medalju za kvalitetu, a to su izvanredni rezultati

- Iza tih priznanja i svih uzoraka kriju se životne priče te ljudske i obiteljske sudbine i to izuzetno cijenimo - prisnažio je prvi čovjek Zadružnog saveza Dalmacije.

Od 346 uzoraka 192 je otvorena ulja i 93 pakovine te 51 proizvod od masline.

Dodijeljena su i tradicionalna prestižna godišnja priznanja za maslinarstvo i uljarstvo.

Tako je Priznanje, "BRANKO ŠKARICA" za životni doprinos unaprjeđenja maslinarstva zaslužio Radoslav Bobanović iz Polače. Priznanje "PAVLE BAKARIĆ" za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva dobio je Jakša Rošin iz Instituta za Jadranske kulture i melioraciju krša.

Međunarodno Priznanje "CAVALIERE OLIVA D OLIVA" (dodjeljuje tvrtka Baldasar d.o.o. Split) za višegodišnji samoprijegorni rad u maslinarstvu i uljarstvu primio je Pero Kolega iz Kali dok je priznanje "Joško Niskota" koje se dodjeljuje uzornim individualnim maslinarima pripalo Mati Duševiću iz Ljupča.

image
Ivica Radić

Zlatno Pero za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva putem medija dobio je Vlatko Grgurić iz Zagreba, novinar i urednik najdugovječnije i jedne od najuglednijih emisije Hrvatske televizije "Plodovi zemlje". Priznanje Hrvatskoj uljarskoj zadruzi u 2021., koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobila je Poljoprivredna zadruga Grohote–Šolta.

Priznanje don Ante Alfirević pripalo je udruzi maslinara "Oblica" iz Žrnovnice dok je Zlatnu Amforu za doprinos izuzetnom razvoju maslinarstva na svom području zavrijedila Splitsko-dalmatinska županija.

Zadružni savez Dalmacije je svojom Poveljom nagradio Bračko maslinovo ulje koje je početkom godine upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićeno na području cijele Europske unije. Povelju je primila Tija Mlinac, upraviteljica Poljoprivredne zadruge u Supetru.

Prvog dana otvoren je sajam maslinarstva i uljarstva. Kultna manifestacija Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme.

image
Ivica Radić
                                 

19. travanj 2024 23:49