StoryEditorOCM

završen skup maslinaraNajcjenjenija nagrada Noćnjaka otišla u Zadar: ‘Brali smo krajem listopada, pobjedu nam je donijela oblica‘. Pogledajte popis svih nagrađenih

Piše Ivica Radić
8. svibnja 2022. - 08:56

Dodjelom nagrada i proglašenjem šampiona u subotu navečer je u Supetru završeno 24. izdanje Noćnjaka, najvećeg skupa hrvatskih maslinara i uljara.

Najcjenjenija nagrada “Noćnjaka” za kvalitetu pakovina ekstradjevičanskog maslinovog ulja otišla je u Zadar i to OPG-u Božidara Šoše, za ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte oblica.

Nagradu je primila Mirjana Šoša, njegova supruga, a šampionski pehar zajedno s diplomom uručio joj je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Uz to je ovjenčana i maslinovim vijencem kako i dolikuje maslinarskom prvaku.

- Do sada smo dobili dosta nagrada za naša ulja, ali nam je ova najdraža. Biti najbolji u ovakvoj velikoj međunarodnoj konkurenciji, zaista je, velika čast, zadovoljstvo i priznanje - kazala je Mirjana Šoša dok je primala čestitke sa svih strana.

image

Najcjenjenija nagrada “Noćnjaka” otišla je u Zadar i to OPG-u Božidara Šoše, a nagradu je primila Mirjana Šoša, njegova supruga

Ivica Radić

Dosta je bilo onih koji su se željeli fotografirati s novim šampionom. Po njezinim riječima, masline su brali koncem listopada, a ukupno imaju 250 stabala maslina od čega su 40 oblice koja im je donijela i naslov pobjednika.

Mirjana Šoša je još kazala kakao je ovo njihov jubilarni dvadeseti dolazak na Noćnjak i trajno će ga pamtiti.

Za šampiona izgleda pakovine proglašen je OPG Birin iz Vodica.

Priznanje za najbolje monosortno ekstradjevičansko ulje dobio je OPG Ivana Jelušića iz Pirovca dok je Priznanje za najbolje višesortno ekstradjevičansko ulje zaslužio Domen Drufovka iz Podsabotina iz Slovenije.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod pripala je Centru maslinovog ulja sv. Ivan iz Vodica za sljubljene sorte dok je udruga maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka” za ulje od sorte levatinke dobila Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod.

image
Ivica Radić

Dodijeljene su i nagrade u kategoriji proizvoda od maslina. Tako je najbolji proizvod od maslinova drva imao “Oliver” iz Supetra, nagradu za najbolji kozmetički proizvod dobila je Stella Mediterrane iz Klisa dok je nagradu za najbolji prehrambeni proizvod od masline primio OPG Mate Dušević iz Ljupča.

POPIS SVIH NAGRAĐENIH NA 24. NOĆNJAKU MOŽETE VIDJETI OVDJE

Na ovogodišnjem “Noćnjaku” bilo je 346 uzoraka od čega 192 otvorena ulja i 93 pakovine te 61 proizvod od masline. Od tih 346 uzoraka čak 228 ih je zaslužilo biti u kategoriji ‘zlatne medalje’.

Na završetku je svima riječi zahvale uputio Lordan Ljubenkov, prvi dalamtinski zadrugar, koji je istakao kako zajednički već 24 godine rade na spajanju maslinara i uljara, praktičara i znanstvenika, a to će nastaviti raditi i u buduće.

Skupu je bila nazočna i Marijana Petir, predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu, koja je sudjelovala u dodijeli nagrada.

Tijekom završnog dana održana je i Mala škola kušanja maslinovog ulja koju je vodila Sandra Petričević

26. travanj 2024 12:02