StoryEditorOCM

boja lista je pokazateljNa propusnim terenima bolje je organsku gnojidbu provoditi početkom siječnja i veljače, osobito ako su maslinici zatravljeni

Piše Jure Kuvačić, agronom
15. prosinca 2021. - 15:17

Moj rođak profesor u srednjoj školi, ima brojnu obitelj, čak četiri zasebne familije. Vrlo je osvješten, odgovoran i organiziran, s velikom okućnicom, gdje proizvodi povrtne i voćne kulture, za svih četvoricu. I cvijeća ima u izobilju, jedino su mu manji vinograd i masline dislocirani. Žena mu se hvali da su ove godine, osim svježe potrošenih, preradio preko 300 kg rajčice, za potrebe sviju, ne za prodaju. Ponekad svratim k njemu i bacim pogled po vrtlu, i gotovo mi je neugodno, koliko je moj vrt za ništa, a ipak nije.

Dobar savjet zlata vrijedi

Pred desetak godina taj me rođak upitao kako ima potrebe na ozbiljnom savjetu. Nekako se u zaštitna sredstva i razumije, ali u gnojidbi je „tanak“. Svatko mu priča svoju priču, malo tko se s drugim slaže, a on ostaje zbunjen. Pita, „ima li u toj gnojidbi nešto razumljivo, jednostavno, ne pita za cijenu, ali želi visoku kvalitetu, ali neka bude i uroda“. Hm, razumjet će, bistar je, potruditi će se, pa ima smisla  ozbiljno ga uputiti da dobije baš ono što želi.

Dakle, organska masa, stajnjak, ključ je svake gnojidbe. Time se dobiva visoka kvaliteta, ali teško i visoki prinos. Povišene količine daju mineralna, umjetna gnojiva. Zadnjih godina mineralna gnojidba gubi korak, jer se posebno hobisti, okreću ka ekološkijoj gnojidbi, čemu treba skinuti kapu.

Ako nema naturalnog stajnjaka iz štale, a nažalost, gotovo ga više i nema, ima briketirani Fertiplus, i to u tri različite varijacije, za ama baš sve poljoprivredne kulture, bez obzira što je prvi klasične, široke  namjene, a na druga dva su poboljšane varijante, imenom Olive – masline, odnosno Citrus-agrumi.

Za spomenuti je, da je danas u ponudi i nekoliko tipova Fertiplusa u tekućem stanju, kao vrlo rijetka i vrlo vrijedna folijarna, organska  hrana, iz skupine bio stimulatora i fito regulatora, što potiče biljku ka boljim rezultatima, o čemu će biti dosta govora  u budućnosti.

Posebno organska, a i mineralna hrana

Kao što se pred 50-100 godina stajnjakom postizalo sve potrebno, isto je i danas. U deficitu stajnjaka, Fertiplus rješava sve. Naravno da Fertiplus nije jedino organsko, briketirano stajsko gnojivo, ali sam siguran da bolji ne postoji. Pardon, postoji skuplje. Fertiplus je izvor svekolike biljne hrane s preko 30 hranjivih elemenata, i otud kvaliteta, koja iza njega rezultira.

Dakle, daje sve, osim preobilnog uroda, a mnogi teže ne samo obilju, nego i izobilju. A rekli smo da to daju mineralna gnojiva. Lako je zaključiti da kvalitet i kvantitet istovremeno, daje kombinacija organske i mineralne gnojidbe. Ako ne želite da u mineralnom gnojivu ne bude klornih formulacija, što općenito nije zdravo u biljnoj proizvodnji, a nerijetko se element kalij, a i još neki, zatekne baš u klornom obliku.

Ako želite da element fosfor bude u vodotopivom obliku, jer ako nije vodotopiv, kao što djelomično nije u mnogim mineralnim gnojivima na tržištu, pa je hrana površinskim korovskim biljkama. Ako želite da gnoj sadrži desetak minerala, među kojima uz dušik, fosfor, kalij, magnezij, sumpor i 5 mikroelemenata, stoji i visoki sadržaj također vodotopivog kalcija, onda je zapravo jedini izbor, Ortfrutcal.

Tako sam pred desetak godina rođaku preporučio da se bazira na Fertiplus i Ortfrutcal, čime je dat odgovor na sva njegova pitanja. Naravno da se dalje nisam raspitivao i da sam na sve ovo i zaboravio, dok me rođak lani nije prisjetio. „Čovječe, ovi oko mene su polovnjaci i sumnjivi Tome. A ja, otkad koristim Fertiplus i Ortfrutcal, i ponekad nešto KANa i UREAe, u mene svega i svačega“.

Koja je optimalna količina gnojiva?

Vratimo se samom Fertiplusu, za kojeg je činjenica da je danas najprodavaniji briketirani stajnjak u RH. Kako se osim u povrću, Fertiplus najviše koristi u vinogradima i maslinicima, kako provesti kvalitetnu gnojidbu, a da ona istovremeno puno ne košta. Berba će proći, zima na pragu, pa sada govorimo o takozvanoj osnovnoj gnojidbi, koju treba provoditi svake godine.

Svjesni smo da je biljka proteklom vegetacijom iz zemlje iscrpila značajne količine zaliha hrane. Također smo svjesni da se prirodnim procesima u zemlji neprestano stvaraju hranjivi spojevi, ali oni ne mogu nadomjestiti upravo rečene gubitke, pa to rješavamo gnojidbom.

Desetak godina staro stablo masline treba dva do tri kg FERTIPLUS-a, ravnomjerno rasturiti u siječnju mjesecu ili veljači pred kišu, po prosušenoj zemlji, ako je voćnjak zatravljen, ili pred oranje. Drugo, u ožujku mjesecu mješavina UREA-e i ORTFRUTCAL-a 50:50 po svakoj maslini ukupno jedan kilogram. Tu mineralnu intervenciju ponoviti i sredinom petog njeseca. Gnojivom pokriti prostor koji zahvaća krošnja voćke-masline.

Ako se ore dobro je, ako ne - ništa neće propasti. Redovno kositi da korovi ne otmu više nego ih pripada, a osobito da ne nadvladaju masline. Na stotinu mjesta u proljeće primjećujem da se trava najbolje „modri“ uz samo deblo, a periferno znatno slabije. Pogrešno. Najzeleniji pojas treba biti oko periferije krošnje, jer su tamo najbrojnije žile sisalice.

Bez obzira na količinu uroda, boja lista masline svjedoči je li biljka bila ishranjena ili je gladovala. Svijetli list i kratak porast mladara, ukazuje na oskudicu, a ako se u to uključi i dugotrajna suša, od takvih jedinki ne treba puno očekivati. Nasuprot tome, tamnozelena boja lista svjedoči o dobrom gospodarenju.

U različitoj veličini i starosti maslina, u spomenutoj recepturi samo mijenjamo količine. Trogodišnjoj maslini četvrtina gornjih količina je maksimum, a 50-godišnjoj količinu treba udvostručiti, pa čak i utrostručiti, očekujemo li učestalije urode, a da biljka ostane u dobroj kondiciji.  

Manje gnojiti ljeti i najesen

Dok se nekada gnojilo samo sa stajnjakom, osnovna gnojidba se provodila najesen. Danas je to siječanj veljača, rjeđe  ožujak mjesec, Organska masa iz stajnjaka FERTIPLUS-a, koja je u obliku sitnih valjčića (radi lakšeg rasturanja), treba sigurno, zimsko-proljetno kišno vrijeme da se otopi i dospije u zemlju, stvarajući zalihu hrane od početka i za cijelu vegetaciju.

U ožujku, minerale iz ORTFRUTCAL-a ne ispiru jake zimske kiše. On se brzo topi i u vlažnoj zemlji, biljka ga brzo apsorbira s podrškom od nekoliko mjeseci, a dušik iz UREA-e, iako poput soli, vrlo usporeno djeluje, do samih ljetnih žega.

Iako je KAN vrijedno dušično gnojivo, on se gotovo nikada ne koristi u maslinarstvu ili vinogradarstvu, iz razloga što prebrzo i prekratko djeluje.

Isto tako, kompleksna mineralna gnoiva s većim udjelom dušika, odlučite li se za to, dodaju li se na jesen ili početkom zime, trpe ozbiljne gubitke dušika ispiranjem, a biljke lakše i izmrznu.

Zbog fizičkog ispiranja hranjiva tijekom dugog jesensko-zimskog razdoblja na primorskim, skeletnim, pjeskovitim, šljunkovitim, lako propusnim terenima bolje je i organsku gnojidbu provoditi početkom siječnja i veljače, osobito ako su maslinici zatravljeni.

Kad hrana u voćnjaku ne oskudijeva, nadajte se i dobrom rodu, ako kiša ne zakaže.

21. travanj 2024 06:49