StoryEditorOCM

druženje i ocjenjivanje'Maslinoda' spaja edukaciju i natjecateljski duh te pridonosi razvoju maslinarstva na otoku

3. siječnja 2018. - 08:53

Građanska inicijativa 'Za našu dicu' i Grad Stari Grad su na Tvardoju organizirali 'Maslinodu', druženje lokalnih maslinara i građana s posebnim žirijem za ocjenjivanje njihovih ulja.

A žiri su činili mr. sc. Stanislav Štambuk (Poljoprivredna savjetodavna služba) i Bariša Zaninović (član iz naroda), dok je šampionom proglašen već do sada višestruko nagrađivani maslinar Tonko Ivičević Bakulić.

Nakon službenog dijela nazočni su uživali u slanim inćunima i oparenim maslinama, a njihova nepca degustirala su i izložena ulja s domaćim kruhom.

Inače, spomenute namirnice su ionako sastavni dio mediteranske prehrane koja je 2013. godine uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a, pa je stoga sasvim razumljivo da se Hvarani i Bračani itekako trude promovirati baš takvu vrstu prehrane i način života na škoju.

- Pojam 'Maslinoda' Starograjanima predstavlja vrijeme kada sa svojim obiteljima i prijateljima odlaze u berbu maslina, štujući tako prijašnje generacije koje su masline posadile i odgojile. A to uvijek radimo s puno ponosa, pa vjerujemo da će ova manifestacija zaživjeti, tj. postati tradicijom u drevnom Farosu - kazala je Marija Franetović Cvitić, odgojiteljica koja upravo u tom smislu poučava i mališane u Dječjem vrtiću 'Sardelice' u Starome Gradu.

Savjetnik Štambuk se priklonio takvom razmišljanju, smatrajući da edukacija i natjecateljski duh svakako pridonose razvoju maslinarstva i uljarstva na otoku.

A lijepo se i međusobno družiti, pogotovo kao u ovoj prigodi kada su se posjetitelji dodatno zabavili nastupom Folklornog društva 'Starogrojčice' i recitacijom djevojčice Nine Gamulin, na čijem repertoaru je razumljivo bila čakavska poezija.

20. travanj 2024 03:39