StoryEditorOCM

AKTUALNOIstra uoči berbe: godina ‘more proć‘, dobro su rodile neke stare sorte, ali potrebno je naći rješenje za navodnjavanje

Piše Edi Družetić, agronom
24. rujna 2022. - 08:02

Nakon lanjske "mršave" godine, trenutno stanje u maslinicima Istre upućuje na to da će ova godina biti od nje osjetno bolja. Ne baš skroz prema našim željama, ali s obzirom na prilično nepovoljne klimatske uvjete možemo je ocijeniti onom uzrečicom "more proć, ali hajde da se nadamo boljoj", onoj sljedećoj godini.

Jake suše, uz izostanak ljetnih kiša, postaju pravilo, kao i visoke temperature u periodu cvatnje. Klimatski ekstremi postaju izraženiji, izgleda da se događaju kretanja kao i u društvu, sve je manje umjerenosti, a povećavaju se krajnosti.

Istra nije klimatski homogeno područje, posebno što se tiče ljetnih kiša, pa ih je tako i ovoga ljeta u nekim dijelovima bilo skoro dovoljno, dok je u preostalom, većem dijelu, vladala suša.

Tu je ona, uz visoke temperature, bila uzrok velikom zastoju u razvoju, pa se i sada, krajem kolovoza (kada je pisan ovaj tekst, nap. portal Maslina), u mnogim maslinicima mogu vidjeti sitni plodovi, kao da je tek srpanj.

Jači pljuskovi krajem ljeta pokrenuli su njihov razvoj, ali o klimatskim prilikama jeseni ovisit će u kojoj će mjeri dostići zriobu. To će se, svakako, odraziti na količinu uroda i na niže randmane.

Puno ima mladih nasada u kojima stabla još nemaju bogato razvijeno korijenje, pa je kod njih učinak nedostatka vode puno vidljiviji nego u starim nasadima.

U svakom slučaju, aktualizira se potreba nalaženja rješenja za korištenjem nekog oblika navodnjavanja, barem u kriznim situacijama, koje je potrebno samo premostiti da ubuduće ne bi dolazilo do većih zastoja vegetacije.

image

Usporedba: norrmalni plodovi leccina i sitni plodovi leccina, gdje je vegetacija bila zaustavljena sušom

Edi Družetić

Hoće li to biti sakupljanje kišnice, voda iz podzemlja ili neko treće rješenje, ovisit će o konkretnim uvjetima, ali se čini da će to biti nezaobilazni uvjet za sigurnost maslinarske proizvodnje.

Dobro su rodile neke stare sorte, posebno puntoža i plominka, a mjestimično rošinjola i buža te istarska bjelica. Karbonaca je većim dijelom stradala zbog visokih temperatura u cvatnji, dok je leccino opet bio rešetan, malo svrdlašem, a malo stjenicom.

Ranih zaraza maslinovom muhom nije moglo biti zbog vrućina, pa se očekuje da će i zaraza tijekom 9. mjeseca biti mala.

To ne znači da ne treba pažljivo paziti na njezinu pojavu, naprotiv, jer i mali broj muha može napraviti znatnu štetu pri nešto kasnijoj berbi, a raspoloživih preparata za zaštitu ima malo i trebaju se primijeniti preventivno, tj. nakon uočavanja masovnog leta, a prije početka odlaganja jaja u plodove.

Od ove godine imamo na raspolaganju jedan novi preparat, Sivanto prime, koji je sistemik, pa ima izvjesno djelovanje i na tek izišle ličinke iz jaja, tj. još nekoliko dana nakon uboda.

19. travanj 2024 22:33