StoryEditorOCM

ključna figuraDr. sc. Ivica Ljubenkov zaštitio je ‘Bračko‘, ‘Šoltansko‘ i ‘Krčko‘, ali ne može ‘Dalmatinsko maslinovo ulje‘. Gdje je zapelo?

Piše Meri Šilović
15. svibnja 2022. - 08:50

Specifikaciju za "Bračko maslinovo ulje" koje je u siječnju ove godine dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti napravio je dr. sc. Ivica Ljubenkov, koji je godinama bio voditelj čuvenog SMS-ova prehrambeno-razvojnog laboratorija, prvog laboratorija u Hrvatskoj koji je bio akreditiran za analize maslinova ulja, u kojem su napravljene prve analize hrvatskih vrhunskih maslinovih ulja, danas čuvenih istarskih bendova.

Dr. sc. Ljubenkov, prije nego što je napravio specifikaciju za EU zaštitu "Bračkog maslinova ulja", uspješno je napravio i specifikaciju za EU zaštitu izvornosti "Šoltanskog maslinova ulja", "Krčkog maslinova ulja" i za "Brački varenik". S tim stručnim specifikacijama svi su dobili EU zaštitu izvornosti.

Jedino što nije prošlo od ovog stručnjaka i autora, i to ne na razini Europske unije (do koje to nije ni stiglo) nego na nacionalnoj hrvatskoj razini, jest specifikacija koju je napisao za zaštitu izvornosti "Dalmatinskog maslinova ulja".

Pala je na prvoj hrvatskoj stepenici. Zbog trenutnog Agrokorova interesa i profita, tadašnjeg najvećeg privatnog "igrača" u Hrvata (pa i šire), prije jedanaest godina njegovu specifikaciju napisanu za zaštitu "Dalmatinskog maslinova ulja" odbilo je tadašnje Ministarstvo poljoprivrede RH. Svi idući ministri i postave Ministarstva raspetljavaju tu lijepo bi Bosanci rekli "ujdurmu".

U međuvremenu je "Istarsko ulje" dobilo i nacionalnu i EU zaštitu, promijenili su se ministri i ekipe. Dalmatinci su čak na sudu u sporu oko skandala vezanog uz zaštitu izvornosti "Dalmatinskog ulja" lani u rujnu dobili državu, pravosuđe je presudilo u njihovu korist.

Ali procedura za zaštitu izvornosti "Dalmatinskog maslinova ulja" evo još traje, jedanaestu godinu…

Krajnje je vrijeme da sadašnje Ministarstvo poljoprivrede, koje istini za volju nije krivo za nered prethodnika, ali će biti ako dopusti da se on nastavi, ovaj skandal dokonča.

Inače dr. sc. Ivica Ljubenkov, osim što je stručnjak za maslinova ulja, izvanredni je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu te predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske.

image

Maslinik Tea Šantića, Postira

Božidar Vukičević/Cropix
18. travanj 2024 13:45