StoryEditorOCM

mala škola maslinarstvaDr. Ivica Vlatković: Broj zametnutih plodova ne ovisi samo o sorti

Piše Dr. Ivica Vlatković
7. listopada 2017. - 13:20

Bez svjetla i temperature maslina ne otvara cvijet niti se oplođuje. 

Zato sam i tijekom svibnja po noći pušto umjerenu vlagu po krošnji maslina koja će drugog dana imati dobar utjecaj na oplodnju i zametanje ploda pogotovo što se u tom razdoblju održavalo burno vrijeme. 

Veličina cvata te njegova funkcionalnost i vitalnost ovise o rađanju prethodnih godina, o njihovu položaju na izbojku i o okolišnim uvjetima. Cvjetovi na najbližem i najdaljem kraju izbojka obično su manji nego oni u sredini.

Cvjetovi masline u pravilu imaju razvijene muške i ženske dijelove cvijeta, pa kažemo da su dvospolni, hermafroditni ili potpuni. 

Maslina može imati i nepotpune cvjetove koji obično imaju nerazvijen tučak, pa kažemo da su morfološki sterilni ili funkcionalno muški. Nepotpuni cvjetovi otpadnu ranije negoli neoplođeni potpuni cvjetovi.

Koliko će se plodova zametnuti po cvatu ovisi o sorti, ali i o vremenskim i drugim uvjetima. 

Unutar 10 dana, nakon što je jajna stanica oplođena, zameci brzo rastu i postanu tamnije zeleni. Tada i neoplođeni potpuni cvjetovi otpadnu i na stablu ostanu samo oplođeni. 

Dvadeset pet dana nakon pune cvatnje broj plodića na stablu se stabilizira, ostaju samo oni koji imaju mogućnost razviti se u normalan plod.

25. travanj 2024 03:00