StoryEditorOCM

sam bere i prerađujeSlavonac na otok uveo novu kulturu: plantaža mu dobro rađa, a narudžbe stižu i izvan Hrvatske

Piše Mirko Crnčević
6. rujna 2022. - 11:53

Ljudi su na mnogim područjima oduvijek razmišljali što bi mogli proizvoditi, a da to tržište prihvaća, da se od toga može živjeti. I nikad nikome nije bilo lako, ni jednostavno, smisliti nešto tako.

Međutim, Branku Presečanu (66) iz Svirača na otoku Hvaru je to ipak pošlo za rukom, ništa čudno jer je on zapravo čovjek sa sto zanimanja. Po doseljenju iz Virovitice na našem najsunčanijem škoju se najprije bavio prodajom točenog piva, zatim je imao svoj restoran, pa i građevinsku tvrtku, da bi naposljetku završio u poljoprivredi, u proizvodnji čili papričica.

image

Presečanov nasad 

Mirko Crnčević

- Na otok sam se doselio još 1997. godine, jer sam naprosto zaključio da tu ima života. Kupio sam obiteljsku kuću u Svirčima te s vremenom unajmio, zatim i otkupio jednu zemlju od gotovo 2 tisuće četvornih metara. Na toj crvenici uzgajam masline i još neke voćke, a posljednjih pet godina i čili papričice što je, koliko ja znam, jedinstven slučaj na Hvaru. Odlučio sam se za ekološki uzgoj i od njih dobivam kvalitetnu sirovinu za moje proizvode, lijepo da nadopunim mirovinu - veli Branko, kojem su prijatelji u zadnje vrijeme upravo zato i dali nadimak BaneSco.

image

Branko Presečan s prijateljima

Mirko Crnčević

On sve sam radi, sam sadi i obrađuje, sam bere i sam prerađuje. Njemu su od pomoći jedino sunce, vjetar i blaga mediteranska klima, tvrdi da je hvarsko područje izuzetno pogodno za uzgoj njegovih papričica. Na zemlju mu je stalo 600 sadnica raznih vrsta koje, kako reče, porijeklo vuku iz Meksika, Jamajke, Kube, Indije, Amerike..., iz zemlja gdje se puno više koriste nego u nas. Tu su primjerice Jalapeno, Jamaican Red Hot, Red Habanero, Bhut Jolokia i Carolina Reaper koja je zapravo najljuća svjetska papričica.

image
BaneSco

- Iz moje ‘radionice‘ za sada izlaze razni umaci, začini, marmelade, čokolade..., sve na ljuto. Ipak, kupci s otoka, iz Dubrovnika i Splita uglavnom traže TaBaneSco i ljuto maslinovo ulje, a mene naročito veseli kad mi, zahvaljujući novim tehnologijama, sve više stižu narudžbe iz cijele Hrvatske, pa i drugih zemalja. Rekao sam vam ja da se od ovoga ne može izgraditi kuća, ali može nadopuniti mirovina, možda i prehraniti obitelj ako bi se uzeo veći komad zemlje i ne bi žalilo truda - poručuje promućurni Slavonac, koji dobro zna što nudi ‘nova kultura‘ s Otoka sunca.

image

Proizvodi od cili papričica Branka Presečana

BaneSco
                                                                                               

14. srpanj 2024 14:48