StoryEditorOCM

GOLDONI MACHINA TRACTORIAGolema platforma, jedini stroj takve vrste u svijetu

Piše Sponzorirani sadržaj
17. kolovoza 2023. - 14:13

Zahvaljujući tvrtki "Goldoni Machina Tractoria" d.o.o. iz Buja, u vlasništvu Alfreda Štefančiča, ovlaštene za distribuciju Pellencovih strojeva za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te ostale zemlje bivše države, i hrvatski maslinari mogu koristiti tresač uz golemu platformu koja skuplja masline. Ovo čudo tehnologije jedini je takav stroj na svijetu, napuhuje se ispod stabla te kao mekan tepih dočekuje plodove masline, a proizvodi ga poznata tvrtka "Pellenc" iz Francuske.

Idealan je za maslinike s velikim brojem stabala maslina i tamo gdje se pojavljuje prilikom sezone berbe maslina problem s potrebnim brojem berača, koji su inače i značajan trošak, a i vremenski ne stižu pobrati sav urod. Ovaj stroj adekvatna je zamjena beračima, berbu obavlja puno optimalnije, brže, bez oštećenja debla i kore stabla, kao i samih plodova, koji padaju na napuhanu platformu bez udaraca, trauma, oštećenja, nagnječenja kao tijekom klasične berbe, čime se sprječava neželjena oksidacija ploda.

image

Prezentacija jedinstvenog stroja proizvodaca Pellenc za berbu maslina u masliniku i uljari Oio Vivo

Marijana Banko/CROPIX

Strojni tresač samohodna je mašina, trenutno najkompaktnija na tržištu, što joj omogućuje brzinu kretanja među stablima. Ovaj je stroj patentirana Pellencova tehnologija, a uz teleskopsku ruku, koja pomaže vozaču da se približi stablu, ima i KFT KIT sustav za maksimalnu zaštitu debla, posebno mladih stabala, uz mogućnost primjene sedam programa vibracija, ovisno o stablima i plodovima.

Sukladno organizaciji posla ovaj tresač može obraditi od 600 do 1000 stabala tijekom radnog dana, zamjenjujući 80 ljudi. Stroj prebacuje plodove maslina na tekuću traku, s koje padaju u uređaj koji odvaja lišće, da bi plodovi čisti “kao suza” završili u boksu. Time ovaj stroj dokazuje svoje visoke tehnološke i higijenske standarde, maksimalnu učinkovitost, i kod velikih proizvođača nedvojbenu isplativost!

image
Marijana Banko/CROPIX

Posebno zanimljivo je da su maslinici u Hrvatskoj puno uređeniji od maslinika u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Francuskoj, s određenom udaljenošću između stabala, te da se vidi da im se poklanja puno ljubavi, pažnje i truda. Inače, osim u zemlje Mediterana, Pellencovi strojevi izvoze se u Ameriku, Australiju,  Novi Zeland, odnosno po čitavome svjetskom tržištu jer PELLENC ima već 15 vlastitih podružnica.

U našim krajevima imamo vrlo dobra iskustva s berbom maslina, ali stroj može vrlo uspješno raditi na berbi trešanja, višanja, maraske, badema i šljiva.

26. travanj 2024 02:47