StoryEditorOCM
Regijaakcija ‘Vertikala‘

Fotografija s mora otkrila tajno sklonište člana ‘škaljarskog klana‘, pronašao ga je Veljko Belivuk i poslao ubojice

Piše vijesti sd
5. ožujka 2024. - 14:01
Fotografija s plaže Nikiti u Grčkoj ubojicama je bila polazište u potrazi za bjeguncima Alanom Kožarom i Damirom HadžićemAfp

Mladi bračni par s djecom na odmoru u ljetovalištu Nikiti u Grčkoj, s unajmljenim apartmanom na moru, dok njihovi prijatelji, također mladi par, borave u smještaju iznad, zajedno idu na plažu, ručaju, posjećuju atraktivne lokacije, a sve dokumentiraju svojim kamerama - na prvi pogled to je uobičajena slika dviju obitelji na bezbrižnom odmoru. No, nekoliko godina kasnije pojavila se prava slika - bili su to Veljko Belivuk i njegov suradnik Nikola Spasojević, a godišnji odmor u Grčkoj bio je samo paravan za pripremu mafijaške likvidacije.

Vjerojatno je Veljko Belivuk, kada je planirao otići u Grčku i tražiti odbjegle "zločince" Alana Kožara i Damira Hadžića, htio zaigrati na kartu "običnog" svijeta kada je u ljeto 2020. sa suprugom, djecom, te suradnikom Nikolom Spasojevićem i njegovom djevojkom otputovao u tu zemlju, piše Nova.rs.

Što se točno dogodilo na tom ljetovanju otkrio je optuženi suradnik Nikola Spasojević tijekom svjedočenja u postupku protiv kriminalne skupine Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a potvrdila je međunarodna akcija "Vertikala" tijekom koje je više osoba za koje se vjeruje da su sudjelovale u ubojstvu uhićena su četvorica ubojica u Grčkoj, kada su se na meti našli spomenuti "škaljari", te Igor Dedović i Stevan Stamatović.

image

Veljko Belivuk ljetovanje je iskoristio za potragu za pripadnicima suprotnog klana

/Aplikacija Sky

"Veljko me kontaktirao preko Sky aplikacije, pitao me da li bih došao na odmor s tadašnjom djevojkom, da dođemo u Grčku i radimo nešto. Nakon nekoliko dana otišao sam s mojom tadašnjom djevojkom. Marko Miljković mi je dao kameru. Išli smo preko Bugarske, jer su zbog korone granice bile zatvorene", opisao je putovanje Spasojević na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu, gdje je odlučio otkriti sve tajne grupe u zamjenu za kaznu od 14 godina zatvora.

‘krtica‘ u redovima ‘škaljaraca‘

"Kada smo ušli u Grčku, saznao sam gdje točno trebam ići, to mjesto se zove Nikiti. Tamo me je čekao Veljko koji je bio sa suprugom i dvoje malodobne djece. Bio je u apartmanu na moru, a iznajmio nam je smještaj iznad. Bili smo tu neko vrijeme, Veljko mi je rekao da idemo tražiti jedno mjesto, plažu. Krenuli smo prema jednoj plaži, fotografirali smo se, Veljko je fotografirao plažu, ali ispalo je da to nije bila ta", kaže Spasojević, dodajući da su se za tu priliku posebno obukli u platnene košulje i slamnate šešire.

image

Radoje Zvicer optužen je za organizaciju kriminalne skupine

/Policija

Dani su prolazili, a onda je Belivuk otkrio Spasojeviću koji je zapravo motiv njihovog dolaska u popularno izletište.

"Išli smo obiteljski na ručak i Veljko je tražio kuću preko Bookinga. Tako ju je i našao. Usporedio je slike koje je dobio na Skyu i kuću koju je našao na Bookingu. Bio je sretan, a onda sam saznao da je ganjao Alana Kožara da ga likvidira", rekao je Spasojević.

Alana Kožara tada su mnogi tražili - osim policije i tužiteljstva, jer se klanski rat zahuktavao, jurili su ga i pripadnici suparničkog klana, jer je godinama bio poznat kao utjecajni "škaljarac". Osim "kavačkog klana", njegovu smrt je po svemu sudeći željela i grupa Darka Šarića. Ujedinjeni u želji da ga likvidiraju, pronašli su "krticu" u redovima "škaljaraca" - Radoja Živkovića Zemu. Bio je u kontaktu s Kožarom, dopisivali su se o svakodnevnim stvarima, a šef "kavčana" Radoje Zvicer savjetovao mu je da ga pita o restoranima u koje ide, plažama na kojima boravi i slično. Znali su da se Kožar skriva u Grčkoj, ali nisu imali točnu informaciju gdje se nalazi.

image

Belivuk je tražio bjegunca preko Bookinga (ilustracija)

/Shutterstock

"Slabo spavam – jučer sam izgorio na suncu, pa sam se probudio", požalio se kolegi Alan Kožar, jedan od šefova škaljarskog klana, u poruci koju mu je poslao 26. lipnja 2020. godine.

Rezultati akcije ‘Vertikala‘

"Kažu da je jogurt dobar, pa se maži", hineći zabrinutost savjetovao ga je Živković, koji se s njim dopisivao preko Skyja.

Kožar je, među ostalim, poslao i fotografiju snimljenu u restoranu koji je posjetio, a na kojoj se vidi otok, a kavčani su internetskom pretragom locirali restoran iz kojega se vidi takav prizor. Posjetio je mjesto Perama, na istoku otoka, nedaleko od grada Krfa.

"Ispijanje piva", poslao je 7. srpnja Zvicerov suradnik grupi fotografiju restorana i slavodobitno napisao: "Našli smo kožnog".

Fotografije koje je Kožar poslao Živkoviću, ovaj je proslijedio šefu "kavčana", koji ih je poslao Belivuku. Upravo preko tih fotografija Belivuk je, pretražujući popularnu platformu za iznajmljivanje smještaja, uspio locirati vilu u kojoj se skriva Kožar.

image

Veljko Belivuk smatrao je da je previše izložen u Grčkoj pa se vratio u Srbiju, a zločin prepustio drugima

Peđa Milosavljević/Afp

Unatoč uspjehu akcije lociranja, Belivukova skupina odlučila se povući jer je Belivuk smatrao da je po dolasku u tu zemlju ostavio brojne tragove koji bi mogli kompromitirati njegovu skupinu, poput činjenice da je u Grčku ušao s putovnicom.

Akcija je odgođena za 30. srpnja, kada su ubojice čekale Kožara i Hadžića ispred vile na Krfu. U njih su ispalili 30 hitaca i pobjegli. Akcijom "Vertikala", čiji su detalji službeno objavljeni prošli tjedan, policija je uspjela rasvijetliti što se točno dogodilo.

U međunarodnoj akciji "Vertikala", kako je i najavljeno, uhićeni su Milinko Brašnović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin.

Organizatori kriminalne skupine su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Osim njih, kaznenom prijavom obuhvaćeni su Ratko Živković, Milovan Zdravković zvani Uteg i drugi, piše Nova.rs.

image

Darko Šarić, optužen za organizaciju kriminalne skupine

Oliver Bunić/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:19