StoryEditor
RegijaFederalnA GOSPODARSKA KOMORA S PROIZVOĐAČIMA VINA

Carine uništavaju domaće vinare

Piše PSD.
1. travnja 2008. - 22:27
Cijene naših vina umjetno su ‘napumpane’ od države jer se plaća carina na staklenku, etiketu, boje, smole, čep, a uz to ide i pristojba na domaća vina

Vinograd u blizini međugorske crkve  / Marijan Sivrić 
Zbog zemljopisnoga položaja i velikoga broja sunčanih dana Bosna i Hercegovina, a posebice Hercegovina, izvrsno je područje za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, pa ipak, tijekom prošle godine u BiH je uvezeno pet puta više vina nego što je izvezeno.

Prema podacima koje je iznio dopredsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić, BiH je lani izvezla 2226 tona vina, dok je uvoz iznosio 10. 277 tona, tako da je deficit na vinu iznosio 8.051 tonu, odnosno više od 27,5 milijuna KM. Samo je Srbija u 2007. godini na područje BiH isporučila 100 posto više vina nego što je bio ukupan izvoz naše zemlje.

Zbog tako negativnih brojki za BiH federalna gospodarska komora jučer je u Mostaru organizirala sastanka s vinarima i resornim federalnim ministrom Damirom Ljubićem na kojemu je bilo riječi o mjerama za podizanje izvoza vina iz BiH.

 – Cijene naših vina umjetno su ‘napumpane’ od države, jer se plaća carina na staklenku koja se kod nas ne proizvodi, na etiketu, boje, smole, na čep i tako se odjedanput stvori cijena od koje pola ide na vino, a pola na ono što ide uz vino. Kad na to sve dodamo akcizu na domaća vina, koju nema ni jedna druga zemlja osim BiH, a koja iznosi 1 KM za litru, dobijemo iznimno skupo vino – kazao je Lasić.

On je podsjetio kako je nedavno na snagu stupio Zakon o vinima, te je sa sastanka upućen zahtjev federalnoj vladi da se sagleda cjelovita problematika i da se skinu sva opterećenja na domaća vina. Lasić je s ministrom Ljubićem razgovarao i o sponzoriranju desetak priredbi u inozemstvu na kojima bi bilo predstavljeno domaće vino.

 – Nedavno je bio sajam vina u Dusseldorfu koji je najveći svjetski sajam vina, ali na njemu nije bilo naših vina jer domaći vinari nemaju snage sami nastupiti. Kao udruženje i uz financijsku injekciju resornoga ministarstva mogli bi nastupiti i u Duesseldorfu i Milanu i na drugim europskim sajmovima vina – istaknuo je Lasić, podsjećajući kako je prije rata 70 posto vina iz BiH odlazilo u Njemačku, te kako se bosanskohercegovačka vina moraju vratiti na to tržište.

Kako je kazao, država bi trebala ograničiti uvoz vina, odnosno odrediti kvotu uvoza i ostaviti trošarine na uvezena vina, a potpuno ih ukinuti za domaća vina, čime bi se smanjile cijene naših vina.

 - Potrebno je uraditi dosta toga kako bi se pojačao plasman naših vina, ne samo na domaćem tržištu već i na svjetskom. Vino je jedno od  rijetkih roba koje možemo certificirati jer imamo za to laboratorij u ‘Bobiti’ u Čitluku i nakon certifikacije ravnopravno s drugim zemljama vino možemo izvoziti bilo gdje u svijetu - kazao je Lasić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 16:40